KBSA
0

O usvajanju žalbi dva člana "Škorpiona"

FENA
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) oglasio se saopćenjem za javnost u kojem osuđuje presudu srbijanskog Vrhovnog suda da se usvoje žalbe dvojice članova "Škorpiona", srpske terorističke grupe koja je radila u okviru srpske policijske jedinice a koja je počinila ratne zločine u BiH u periodu između 1992. i 1995.

KBSA u saopćenju navodi da je kazna optuženog Branislava Medića smanjena s 20 na 15 godina. U slučaju Aleksandra Medića donesena je presuda da se proces ponovno pokrene, a njemu je presuda izrečena na pet godina zatvora.

"Članovi "Škorpiona" počinili su ratne zločine protiv civila i snimili su video zapis strijeljanja šest nenaoružanih civila. Civiliziran svijet vidio je snimak članova "Škorpiona" kako hladnokrvno ubijaju šest Bošnjaka bez imalo kajanja i svijet je šokiran brutalnošću tih zločina", navodi KBSA.

"Srbijanski Vrhovni Sud prekršio je ljudska prava žrtava i njihovih familija i uskratio pravdu onima koji su ubijeni. Smanjenje kazne onima koji su počinili ratne zločine u BiH pokazuje ponovno nespremnost srpskih vlasti da prihvati odgovornost Srbije i njene uloge za zvjerstva počinjena nad Bošnjacima u BiH", navodi se.

U isto vrijeme, ističu iz KBSA, srpske vlasti ilegalno zadržavaju bh. državljana Iliju Jurišića, za navodne ratne zločine počinjene protiv vojnih jedinica.

"Ovaj proces je protiv standarda internacionalnog humanitarnog prava. Dok god Srbija poriče svoju ulogu u genocidu i nastavlja bez kažnjavanja ratnih zločinaca predstavnici EU bi trebalo da razmisle o uskraćivanju daljnjih razgovora o članstvu Srbije u EU", saopćeno je iz KBSA.