Miodrag Deretić
0

O ustavnim promjenama ne mogu da odlučuju samo šestorica lidera u BiH

FENA
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRSRS) Miodrag Deretić smatra da su ustavne promjene u BiH suviše veliko i ozbiljno pitanje da bi o njemu odlučivalo šest političkih lidera u BiH.

On je na pres-konferenciji u Banjoj Luci izrazio protivljenje vođenju pregovora o jednom od najbitnijih pitanja za svaku državu, kao što je ustavno uređenje po kafanama u RS-u i FBiH.

Deretić sumnja i u predstavnike iz RS-a u tim razgovorima, lidere Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika i Partije demokratskog progresa Mladena Ivanića i ishod koji bi mogao uslijediti njihovim učešćem.

"Takva sumnja je sasvim opravdana kada se ima u vidu ko bi trebao na tom sijelu da prisustvuje. Tu mislim na Dodika i Ivanića koji su ucijenjeni od međunarodne zajednice. Ne tako davno Amerikanci su javno zaprijetili Dodiku da će njegova stranka biti uskraćena za materijalnu pomoć, ukoliko i dalje bude opstruirao razgovore o reformi policije. A kada je u pitanju Ivanić, poznato je da je nedavno nepravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od godinu i po dana“, rekao je Deretić.

Naveo je da se razgovori o ustavnim promjenama treba da vode u zvaničnim institucijama RS-a i BiH.

Zamjenik predsjednika SRSRS-a je još naveo i da Radio-televizija RS-a treba da osigura direktan prijenos sudskog procesa haškom optuženiku Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom "da bi građani konačno čuli njegov stav o ratnim dešavanjima i učešću međunarodnih predstavnika u tome".