Sud BiH
0

O ubistvima zarobljenika na ekonomiji Branjevo

FENA
Na suđenju optuženima za genocid u Srebrenici, nekadašnji pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) i svjedok odbrane prvooptuženog kazao je da je u julu 1995. godine grupa vojnika, po naređenju Milorada Miše Pelemiša, odvedena na ekonomiju Branjevo kod Zvornika, gdje su ubili između 600 i 700 zarobljenika.

Svjedočeći u korist prvooptuženog Franca Kosa, Velibor Popović je pred Sudom BiH ispričao da su naredbu za ovu akciju dobili od Milorada Miše Pelemiša, nekadašnjeg komandanta Desetog diverzantskog odreda VRS-a, ali da pripadnici ovog odreda nisu znali gdje idu niti su imali mogućnost da odbiju bilo kakvo naređenje.

“Sva naređenja su dolazila od Miše Pelemiša. Mislim da niti jednom pripadniku Desetog diverzantskog odreda nije padalo na pamet da njegovo naređenje odbije, niti je za to postojala mogućnost”, objasnio je Popović, dodavši da se za neposlušnost naređenja išlo u zatvor, a zatim direktno na liniju.

Tužilaštvo BiH optužilo je Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju za genocid u Srebrenici, odnosno, za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo.

Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, te su svi zajedno strijeljali zarobljenike, od kojih su neki imali poveze na rukama i očima.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tužilaštva, Popović je napomenuo da ni sa jednim od pripadnika Desetog diverzantskog odreda o zadatku u Branjevu nije pričao ali da se sjeća da su vojnici dovedeni sa Branjeva bili utučeni, nervozni i sa izbezumljenim pogledima.

“Prema ugovoru, koji su svi pripadnici Desetog diverzantskog odreda potpisali, nismo smjeli da govorimo o akcijama na koje smo išli, tako da nisam nikoga ništa ni pitao”, objasnio je svjedok.

Na kraju svjedočenja, Popović je kazao da je Deseti diverzantski odred VRS-a prerastao u “moćnu jedinicu”, koja je učestvovala samo u diverzantskim akcijama, te da su njeni pripadnici bili spremni, odgovorni i dobri vojnici, a da je među takvima bio i Franc Kos.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar 2011. godine, kada će svjedočiti dva svjedoka Odbrane prvooptuženog, prenosi BIRN - Justice Report.

Vezani članci