PSBiH
0

O sukobu interesa u institucijama BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu u prvom čitanju o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Predloženim zakonom uređuje se sprečavanje sukoba interesa javnih zvaničnika pri obavljaju javne funkcije u institucijama BiH.

Kako se navodi, sukob interesa postoji u situacijama u kojima zvaničnici imaju privatni interes koji utječe ili može utjecati na zakonitost, otvorenost, objektivnost i nepristrasnost u obavljanju javne funkcije.

Za provođenje ovog zakona nadležna je Centralna izborna komisija BiH, koja, ako utvrdi da je javni zvaničnik u sukobu interesa, izriče novčane kazne, s tim da postoji i obaveza vraćanja stvari, prava ili imovinske koristi koju je stekao kršenjem odredbi ovog zakona.

Obavljena je rasprava i o Prijedlogu zakona o Sudskoj policiji Bosne i Hercegovine.

Prema ovom prijedlogu, Sudska policija, koja je sada u nadležnosti Ministarstva pravde, bit će uključena u okvir i nadležnost Suda Bosne i Hercegovine kao posebna organizaciona jedinica kojom rukovodi predsjednik Suda.

Usvajanjem predloženog zakona bila bi usklađena organizacija sudske policije u entitetima i na nivou Bosne i Hercegovine.