Vlada FBiH
0

O statusu Agrokomerca iduće sedmice

FENA
Vlada FBiH će se iduće sedmice izjasniti o statusu "Agrokomerca" povodom inicijative potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe za vraćanje tog kolektiva u nadležnost Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovo je zaključeno na današnjem sastanku u sjedištu Federalne vlade kojem su, uz potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebu, premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića i federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damira Ljubića, prisustvovali premijer Unsko-sanskog kantona Šemsudin Dedić, kantonalni ministar privrede Mehmed Ćenanović, predsjednik NO "Agrokomerca" Mirsad Kikanović i predstavnici federalne i kantonalne agencije za privatizaciju.

Nakon rasprave o stanju u "Agrokomercu" dogovoreno je da Nadzorni odbor, federalna i kantonalna agencija za privatizaciju odmah pripreme podatke o stanju u Kombinatu i dostave ih Stručnom timu koji će sačinjavati federalni i kantonalni premijeri, resorni federalni i kantonalni ministri, te načelnici općina Velika Kladuša, Cazin i Bužim.

"Konstituirajući sastanak ovog tima bit će održan sredinom januara. Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo je naglasio odgovornost svih političkih faktora prema državnoj imovini u ovom kolektivu i zatražio energičnu akciju na njegovom spašavanju", navodi se.

Federalni premijer je istakao da se ova akcija treba i mora voditi bez političkih utjecaja i privatnih interesa na opće dobro radnika i građana ovog kantona.

Podaci pokazuju da je vrijednost državnog kapitala u tom kolektivu, s 345 miliona KM u 2006. godini za samo godinu dana pala na 240 miliona, da se broj radnika značajno smanjio, a gubici povećali.