BiH
24

O spornom Zakonu o državnoj službi će se odlučivati po hitnom postupku

Piše: S. Č.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine FBiH danas će odlučivati o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH po hitnom postupku, unatoč brojnim upozorenjima sa raznih strana.

Tokom rasprave o dnevnom redu poslanici iz opozicionih stranaka zatražili su da se ovaj prijedlog zakona, čije je razmatranje po hitnom postupku predložila Vlada FBiH, skine s dnevnog reda. Ipak, taj prijedlog nije prihvaćen.

Zastupnici Naše stranke, DF-a, HDZ-a 1990 i SDP-a smatraju da se o ovako bitnom zakonu ne može odlučivati hitnim postupkom, nego da se o ovom pitanju raspravlja u narednoj redovnoj sjednici.

"Smatramo da ovako hitna rasprava neće donijeti ništa dobro, s obzirom na to da nisu uzeta u obzir mišljenja Sindikata i nevladinih organizacija", rekao je zastupnik DF-a Dženan Đonlagić.

"Nema nikakvih elemenata za hitnost postupka, jer zakon uopšte nije dobro pripremljen i trebao bi se vratiti u redovnu proceduru", smatra šef kluba HDZ-a 1990 Boro Krišto.

Ipak, njihov prijedlog o skidanju ove tačke s dnevnog reda i vraćanja u redovnu proceduru nije prihvaćen.

O skidanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u FBiH 55 zastupnika se izjasnilo protiv, 22 za i tri suzdržana. Nakon pojedinačnog glasanja utvrđeno je da su protiv prijedloga uglavnom glasali zastupnici vladajuće većine.

Opozicija smatra da se hitnim postupkom samo želi ubrzati proces prikupljanja političkih poena.

"Koliko sam shvatio, ovo je produkt ljubavi između SBB-a i vladajuće koalicije SDA i HDZ-a. Oni sada pokušavaju progurati što više zakona kako bi narodu dokazali da skupa izvanredno funkcionišu", uz podsmijeh je izjavio zastupnik DF-a Ilhan Bušatlić.

Brojne međunarodne i nevladine organizacije su upozorile na ovakav način odlučivanja.

"Sama činjenica da je zakon izazvao ovoliko negodovanja kod OHR-a, nevladinih organizacija i velikog broja članova ovog tijela govori da o ovom zakonu ne treba odlučivati po hitnom postupku. Ne vidim nijedan razlog da se ide 'grlom u jagode'", rekao je zastupnik SDP-a Damir Mašić.