BiH
0

O saradnji MUP-a i SIPA-e raspravljat će Narodna skupština RS-a

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Informacija Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u vezi sa Sporazumom o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji između tog MUP-a i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH naći će se pred Narodnom skupštinom RS-a.

Vlada RS-a upoznala se danas s Informacijom MUP-a o aktivnostima u vezi s doradom i potpisivanjem Sporazuma i zaključila da Informaciju prihvata, naveli su u Vladi i dodali da će upoznati Narodnu skupštinu RS-a s tim Zaključkom.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je danas u Banjoj Luci da saradnja policijskih agencija u BiH mora da bude zasnovana na zakonu.

On je istakao da neće nikome dozvoliti da od institucija RS-a, a posebno MUP-a, pravi kriminalne organizacije i da ih pretresa.

Obzirom da je Sporazum o međusobnom pružanju pomoći i operativnoj saradnji jučer potpisan u Istočnom Sarajevu, Lukač je informirao Vladu o tome, istakavši da je Vlada konstatirala da nema prepreka da saradnja bude nastavljena.

Direktor Policije RS-a Gojko Vasić rekao je da mora da postoji povjerenje između policijskih agencija u BiH, te da se Sporazumom traži da svako radi svoj dio posla i u skladu sa zakonom.

Narodna skupština RS-a podržala je početkom decembra zaključke Vlade RS-a da se zbog "neustavnog" djelovanja SIPA-e u Bosanskom/Novom Gradu prekida saradnja s ovom agencijom, Sudom i Tužilaštvom BiH.