BiH
0

O problemima izgradnje zgrade Turske ambasade i u Predsjedništvu BiH

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je ambasadora Republike Turske u BiH Büllenta Tuluna. Na današnjem sastanku razgovaralo se, između ostalog, o izgradnji nove zgrade Ambasade Turske u Vilsonovom šetalištu. Sastanku je prisustvovao i Marin Ivanišević, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Turski ambasador u BiH je izrazio nadu da će se poslovi oko gradnje ambasade Republike Turske što prije okončati kroz proceduru korekcije već važećeg regulacionog plana.

Prema njegovim riječima, izgradnju ovog objekta Turska ne promatra kao samo jedan u nizu projekata koji se realiziraju u BiH, već kao poseban iskaz prijateljskog odnosa prema BiH i njenim narodima.

Ambasador Tulun je naglasio da je uvjeren da će, i pored određenih nejasnoća na lokalnom nivou, iste biti završene kroz proces dodjeljivanja potrebne zakonom propisane dokumentacije koja se odnosi na konačno dovršenje izgradnje objekta ambasade.

Napomenuo je da su u Ankari dovršene sve radnje koje se odnose na zemljište stavljeno na raspolaganje BiH, a koje se tiču izgradnje ambasade BiH u Ankari. Zahvalio se na aktivnostima Marina Ivaniševića, predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva, koji se zalaže da se u najskorijem roku dovrše svi poslovi koji se odnose na odluku kolegija skupštine Grada Sarajeva, saopćeno je iz Ureda za informisanje Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić je naglasio da izgradnju ambasade Turske u Sarajevu pozdravljaju svi građani ovog grada, ponovio da su BiH i Turska vrlo bliske i prijateljske zemlje, da su mnogobrojne veze koje povezuju narode naših zemalja i rekao da će se lično angažirati da odnosi između dvije zemlje budu uzorni.

Uputio je srdačne pozdrave predsjedniku Turkse Abdulahu Güllu i naglasio potrebu intenziviranja kontakata između dvije zemlje.