Sudsko vijeće
0

O privođenju Rasima Klapuha

FENA
Drugi dan saslušanja Miodraga Nikačevića kao svjedoka odbrane, optuženi je Sudskom vijeću istakao da policija u Foči nije imala nikakvu moć, te da ne zna šta se desilo sa Rasimom Klapuhom kojeg je on odveo na informativni razgovor u Kazneno-popravni dom Foča.

Prema navodima optužnice, Nikačević je 2. augusta 1992. godine Rasima Klapuha odveo i predao u KP dom Foča, gdje je i zadržan, te naknadno ubijen.

"Nisam saznao šta se poslije desilo sa Klapuhom. Nisam bio ovlašten da uđem u KP dom. Bio sam nemoćan. Policija nije imala nikakvu moć. Bili smo mali. Vojsci se nije sviđalo što pomažemo ljudima pa su vršili napade na nas", rekao je Nikačević, i dodao da o predaji Klapuha u KP dom nije dobio nikakvu potvrdu.

Saslušanje optuženog kao prvog svjedoka vlastite odbrane, počelo je na ročištu 19. augusta, kada je negirao sve navode optužnice koja ga tereti i za silovanje dvije žene u Foči, počinjeno 1992. godine.

Svjedok Zdravko Matović, bivši fočanski policajac kojeg je odbrana saslušala na ovom ročištu, ispričao je da se sjeća "slučaja Rasima Klapuha", jer je toga dana bio dežurni u stanici policije.

"Sjećam se da je Nikačević dobio zadatak da privede Klapuha u Foču, sa još nekim policajcima. Imali su motorole i mogli su komunicirati s nama u stanici. Kada je Nikačević javio da su ga pronašli, naređeno je da ga predaju Vojnoj policiji na Velečevo. Nikačević je morao postupiti tako", istakao je Matović, te dodao da je tu naredbu izdao "načelnik stanice", a on ju je prenio optuženom.

U svom svjedočenju Matović je još rekao kako je Nikačević "pomagao Bošnjacima", te da je "uvijek bio dobar i htio svakome da pomogne".

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužioca, svjedok je rekao da je Nikačević bio dužan da dobije potvrdu o privođenju Rasima Klapuha, jer je "to bilo uobičajeno".

Na ovom ročištu Sudsko vijeće je tražilo od odbrane da precizira broj svjedoka i okolnosti na koje će oni svjedočiti. Branioci su na statusnoj konferenciji predložili saslušanje ukupno 28 svjedoka, koji su na ovom ročištu reducirali na 17. Svjedoci, kako je istakao advokat Izet Baždarević, bi trebali govoriti o "ponašanju optuženog u ratu".

"Miodrag Nikačević je kao Srbin u vihoru rata, kad su glave bile jeftine, žrtvovao sebe da spasi Bošnjake. Sa ovim svjedocima izričito želimo da pokažemo da je on kao policajac profesionalac pomagao ljudima", rekao je Baždarević.

Sudsko vijeće je odobrilo saslušanje ukupno četiri svjedoka, od kojih će se prva dva pojaviti na narednom ročištu, 2. septembra, prenosi Justice Report -BIRN.