BiH
0

O politici privatizacije u FBiH Predstavnički dom će se izjašnjavati 29. novembra

FENA
Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu završena je dogovorom da se u njenom nastavku, 29. novembra, poslanici izjasne o dokumentu Federalne vlade koji su danas razmatrali, a odnosi se na nacrt Vladine politike privatizacije državnog kapitala u FBiH.

Kao propratni materijal, Vlada je u Parlament uputila program prioritetnih razvojnih projekata koje namjerava finansirati novcem od prodaje strateških preduzeća, prije svih telekom sektora. Očekivani iznos je oko četiri milijarde KM. Elektroenergetski sektor izuzet je iz ovih planova.

Opozicija je danas imala niz primjedbi na ponuđeni materijal, ali je federalni premijer Nedžad Branković zaključio da je Vlada na pravom putu jer se fokusirala na razvoj Federacije od novca koji treba ostvariti od privatizacije, s čim se slaže i opozicija. Današnje jedinstvo stavova pozicije i opozicije u tom domenu premijer je nazvao "simfonijom za uši".

Najveća opoziciona stranka - Socijaldemokratska partija BiH svoje protivne stavove obrazlaže time da Vlada u ovom materijalu ne predviđa razvojni fond, odnosno oplođavanje novca od privatizacije strateških preduzeća.
«Ako se novac od privatizacije misli davati u vidu grantova za pojedine razvojne segmente, on će se potrošiti i šta dalje. Treba ulagati u projekte koji će dalje stvarati novac», komentar je opozicionih predstavnika u Parlamentu.

«Nismo protiv privatizacije, ali moramo znati kakav je postprivatizacijski period. Smatramo i da o ovom materijalu treba provesti javnu raspravu», kazao je poslanik SDP-a Alija Behmen.

Vlada, pak, u tom dokumentu navodi da politika privatizacije u Federaciji u osnovi treba da znači ubrzanje ovog procesa, prelazak na tržišno privređivanje privatizacijom ukupnog državnog kapitala većeg od 51 posto i razvoj primarnog i sekundarnog tržišta kapitala.

Privatizaciju ne treba provesti radi privatizacije, već zbog razvoja, naglasio je u uvodnom obraćanju poslanicima federalni premijer Nedžad Branković. Novac bi bio iskorišten za dvije kategorije razvojnih projekata u Federaciji. Prvi su od značaja za FBiH, a drugi su značajni za razvoj lokalnih zajednica, dodao je.

"Vlada misli da se integralnim tretmanom politike privatizacije i javnih investicija može popraviti život u Federaciji BiH i ubrzati potrebne promjene", kazao je još premijer.

Donošenje zakona o kontroli privatizacije je propratni akt čije donošenje predlaže Vlada u svom materijalu.

U nastavku sjednice, 29. novembra, poslanike Predstvaničkog doma očekuje i rasprava o Nacrtu budžeta Federacije FBiH za iduću godinu te o informaciji koja govori o poskupljenju osnovnih životnih namirnica u Federaciji.