BiH
0

O Nacrtu zakona o maloljetnim prijestupnicima

FENA
Nacrt zakona o maloljetnim učiniocima krivičnih djela i krivičnopravnoj zaštiti djece i maloljetnika bit će dodatno analiziran i dorađen, nakon što je radna grupa angažirana na njegovoj izradi obavila konsultacije s predstavnicima OSCE-a.

Kako je Feni kazala Jasmina Kosović, sutkinja Suda BiH i članica radne grupe za izradu spomenutog zakona, zakonski tekst je u fazi prečišćavanja nakon čega slijedi razgovor s predstavnicima Ministarstva pravde BiH o ovom zakonu, odnosno njegovom upućivanju u parlamentarnu proceduru.

Radi o zakonskom tekstu koji je u cijelosti usaglašen s međunarodnim standardima i praksom u vezi s reguliranjem maloljetničkog prijestupništva.

Nacrt zakona sadrži niz novina u odnosu na važeća rješenja, a što podrazumijeva formiranje odjeljenja za maloljetnike pri prvostepenim sudovima te pojačan sudski nadzor nad izvršenjem krivičnih sankcija izrečenih maloljetnim prijestupnicima.

Nacrtom je predviđeno da se istraga u sklopu postupka prema maloljetnicima prenese u nadležnost tužitelja, a posebna pažnja posvećena je programu alternativnih mjera i stvaranju uvjeta za njihovu primjenu.

Donošenje spomenutog zakona dio je širih napora na uspostavi zakonskog okvira na državnom nivou, s obzirom na to da se naša zemlja suočava s porastom maloljetničke delinkvencije, te da je kao potpisnica UN-ove Konvencije o pravima djeteta dužna osigurati najviši nivo krivičnopravne zaštite u toj oblasti.

Napori na tom planu usaglašeni su s državnom Strategijom za borbu protiv maloljetničkog prijestupništva i akcionim planom koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.