Poljoprivrednici se nadaju boljem
0

O milionima KM za poticaje neće više ministar sam odlučivati

Piše: E. Gorinjac
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Odluka o tome kako i kome će se od sada dodjeljivati novac za poticaje poljoprivrednoj proizvodnji u Federaciji BiH donosit će se uz nadzor Parlamenta FBiH, a ne kao što je do sada bio slučaj kada je novac dodjeljivan isključivo po nahođenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno ministra.

Zastupnički dom FBiH je usvoijo Amandman na Zakon o izmjeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u kojem se kaže da će resorno Ministarstvo odluku o tome donositi uz saglasnost Odbora za poljoprivredu Parlamenta Federacije BiH.

Pritužbe poljoprivrednika

"Do sada nije bilo parlamentarnog nadzora nad tim novcem. Sada smo to postigli i to znači da ćemo imati veći nadzor nad potrošnjom novca građana. To je bitno jer je, recimo u Budžetu za 2012. godinu, predviđeno 78 miliona maraka za poticaje, što nisu zanemariva sredstva. Najveće pritužbe poljoprivrednika do sada su upućivane zato što njihova sredstva idu na mjesta gdje se zaista i nisu koristila u te svrhe, dok taj novac nikada nije ni dolazio do onih kojima je zaista potreban. Poseban problem je i to što su poljoprivrednici pretrpjeli štete i mnogi će od poticaja pokušati oživjeti poljoprivredna dobra i zato je bitno da novac ide u prave ruke", rekao je za Sarajevo-x.com Mirza Ustamujić, poslanik Federalnog parlamenta i predlagač Amandmana.

Poljoprivrednici su više puta iznosili optužbe na račun ministra Jerke Ivankovića Lijanovića da planom poticaja pogoduje samo velikim prerađivačima, poput Mesne industrije Lijanovići, čiji je suvlasnik. Da do sada nije bilo sve tako transparentno u podjeli novca za poticaje smatra i Junuz Brkić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača srednje Bosne.

"Mislim da će ovo sada biti dosta transparentnije. Kada je u pitanju sadašnji resorni ministar, mogu tvrditi da nije sve bilo transparentno. Recimo ja sam i jučer bio u Ministarstvu gdje mi nisu odobrili uvid u stavku jednokratne pomoći. Za mene jednostavno dosadašnji rad i podjela tog novca nisu bili transparentni. Moje udruženje, recimo, ima 600 članova, poljoprivrednika koji nisu dobili nijednu marku u prošloj godini. Imamo mi sukob i sa našim resornim ministarstvom u SBK, od kojeg obični proizvođač nema nikakve koristi", rekao je Brkić za Sarajevo-x.com.

Aljkavost i nekompetencija

Jedan od proizvođača voća Nadir Pekarić iz Lukavca Gornjeg, općina Gradačac, kaže kako ne želi iznositi optužbe na bilo čiji račun, jer za to nema dokaze, ali da je u proteklim godinama bilo evidentno da su ministri više poticali onu regiju ili kanton iz kojeg dolaze.

"Logično je da se komisije za poljoprivredu u parlamentima, konkretno u Parlamentu FBiH, bave takvim stvarima. Do sada su se poticaji davali na preporuku Ministarstva. Druga stvar, svake godine se kasni šest mjeseci sa donošenjem pravilnika o poljoprivrednim poticajima, što otežava položaj prizvođača koji se bave ratarstvom. Čak i u voćarstvu to može biti problem, jer do šestog ili sedmog mjeseca u godini niste sigurni šta će se u toj godini poticati. To je totalna aljkavost i nekompetencija. Posljednjih nekoliko godina Ministarstvo griješi u stvarima koje potiče u toj godini. U 2011. uopće nije bilo poticaja u sadnji novih nasada. Dvije godine prije, voćarstvo je poticano kroz kapitalne investicije, a onda je naglo prekinuto bez ikakvog obrazloženja. Mislim da će Odbor za poljoprivredu imati više sluha, i tu su sve stranke, pozicija i opozicija, pa se treba nadati većoj transparentnosti, poslanici u njoj dolaze i iz različitih dijelova Federacije. Prošla godina je također bila veoma sušna, a Ministarstvo nije imalo nikakvu intervenciju na terenu. Prema mišljenju većine mojih kolega ovo sada je ipak malo bolje riješenje, pa ćemo vidjeti kako će to funkcionisati", rekao nam je Pekarić.