BiH
0

O kvalitetu tečnih naftnih goriva

FENA
Vlada Federacije BiH je danas u Sarajevu dala saglasnost na Odluku o izmjenama Odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva iz nadležnosti Vijeća ministara BiH, uz ispunjavanje nekoliko uvjeta bitnih za funkcioniranje jedinstvenog ekonomskog prostora u Bosni i Hercegovini.

Traži se da se u narednih 60 dana kompletna odluka analizira i prilagodi zakonima BiH, posebno u dijelu koji se tiče odgovornosti, kontrole, te dinamike prilagođavanja evropskim standardima i direktivama. Vlada također zahtijeva da se sadržaj sumpora u bezolovnom benzinu od 0,1 posto i u dizel gorivu od jedan posto veže isključivo za derivate proizvedene u Bosni i Hercegovini od sirove nafte iz uvoza, s tim da se kontrola količine prerađenih naftnih derivata u Bosanskom Brodu dokazuje na bazi validne dokumentacije o uvozu sirove nafte.

Do kraja naredne godine treba donijeti odluku o obaveznom uvozu naftnih derivata željeznicom, a u roku od tri mjeseca do pola godine dva resorna entitetska ministarstva treba da u potpunosti usaglase strategiju energetskog sektora, posebno u dijelu tečnih i gasovitih goriva. Treba omogućiti da se u saradnji s inspekcijskim organima RS-a u Bosanskom Brodu vrši neutralna kontrola kvaliteta proizvedenog goriva prema kriterijima iz Odluke o kvalitetu tečnih goriva, te da se na benzinskim pumpama istakne obavijest da gorivo ne odgovara evropskim standardima.

Vlada smatra da za uvoz naftnih derivata treba u potpunosti osigurati poštivanje standarda EN 228 i EN 590. Pošto je u predloženim izmjenama postojeće odluke riječ o pomjeranju roka za usklađivaje kvaliteta tečnih naftnih goriva, s 31. decembrom 2006. godine na 30. juni 2010. godine, u kom vremenu bi domaći proizvođač- Rafinerija Bosanski Brod bila u mogućnosti ispoštovati propisane standarde Evropske unije, Vlada je ocijenila neophodnim da se strateški partner koji ulazi u Rafineriju Bosanski Brod obaveže da do tog roka osigura poštivanje EU direktiva o kvalitetu goriva 98/70.