BiH
0

O kandidatima za direktora DEI-a nakon zatvaranja konkursa

FENA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Broj i imena kandidata koji su podnijeli zahtjev na konkurs za popunjavanje radnog mjesta direktora Direkcije za evropske integracije BiH bit će saopćeni tek nakon zatvaranja konkursa, 24. februara.

Pomoćnik direktora Agencije za državnu službu BiH Zlatko Akšamija izjavio je Feni da će nakon zatvaranja konkursa biti formirana komisija za izbor, a od brzine njenog rada zavisi izbor nasljednika Osmana Topčagića.

Akšamija nije bio u mogućnosti da kaže koliko će vremena komisiji trebati da obavi posao, ali je detaljno obrazložio zakonom predviđenu proceduru.

Kada se utvrdi koji aplikanti ispunjavaju uvjete iz konkursa, a nemaju položen javni ispit, mora se zakazati polaganje javnog ispita, bez obzira na to da li se radi o jednom ili više njih.

Nakon polaganja javnog ispita, Agencija dostavlja komisiji obavijest o uspješnim kandidatima. Onda se komisija sastaje i zakazuje pismeni dio stručnog ispita. Naredni korak je intervju (ili usmeni dio stručnog ispita) s kandidatima koji su uspješno prošli pismeni dio stručnog ispita.

Tada se, navodi dalje Akšamija, pravi lista kandidata koji su položili i stručni ispit. Onda komisija tu listu dostavlja Agenciji, koja je, zajedno sa svojim mišljenjem, prosljeđuje Vijeću ministara BiH.

Vijeće ministara, u skladu sa zakonom, može izabrati bilo kojeg s liste uspješnih kandidata.

Upitan da li nacionalna, politička ili neka druga pripadnost kandidata može imati presudnu ulogu u izboru, Akšamija je naveo odredbe člana 15. Zakona o državnoj službi BiH prema kojem državni službenik ima pravo na pošten i pravedan tretman u svim aspektima kadrovske politike, bez obzira na nacionalnost, političko i drugo uvjerenje.