BiH
6

O imenovanju članova Vijeća RAK-a: Vijeće ministara traži da prekršimo zakone

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je razmatrao imenovanje članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH, materijal Vijeća ministara BiH.

Za članove Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine predloženi su: Zoran Tomić, Nino Ćorić, Ljubo Božović, Miloš Šolaja, Plamenko Čustović, Mirza Milišić i Faruk Borić.

Poslanik Darko Babalj, koji je bio predsjednik Ad hoc komisije, kazao je da su uradili sve u skladu sa zakonom, sa zakonskim aktima, propisima i da su poslali 14 imena kako je to predviđeno zakonom "i tu staje naš put komisije koju je imenovao ovaj parlament“.

"Ovo danas što imamo je prijedlog Vijeća ministara BiH", kazao je Babalj.

Poslanica SBB-a BiH Ismeta Dervoz je kazala da je Ad hoc komisija PSBiH napravila dobar posao.

"Dobili smo rang listu s imenima 14 kandidata koja je upućena Vijeću ministara BiH da ono na kraju, u skladu sa svojim ingerencijama, odluči o tome kojih sedam imena će se poslati Parlamentarnoj skupštini BiH na potvrđivanje. Šta smo dobili? Dobili smo zahtjev Vijeća ministara BiH da prekršimo zakone koje je donijela ova parlamentarna skupština, da prekršimo zakon o ravnopravnosti spolova, da prekršimo odredbe zakona o komunikacijama, da prekršimo potpisane konvencije o nediskriminaciji i ljudskim pravima koje je BiH preuzela", kazala je Dervoz.

Uvjerena sam da, dodala je ona, kako smo imali odlučnosti i snage da donesemo odluku da ćemo stati "ukraj" nepravilnostima u radu RAK-a i Vijeća RAK-a, "da ćemo isto tako kazati Vijeću ministara da revidira svoju odluku i da, ako ništa drugo, poštuje rezultate koje je Ad hoc komisija dobila na intervjuima".

"Prema tim rezultatima, jedna žena je bila na drugoj poziciji te rang liste, zašto nje nema među sedam imenovanih", pita Dervoz.

Pozvala je Parlamentarnu skupštinu BiH da ovu listu vrati Vijeću ministara BiH i da zatraži "da se ona uskladi sa zakonima koji su u njenom donošenju prekršeni".

Poslanik SDA Šefik Džaferović je postavio pitanje Kolegiju jesu li dosadašnji prijedlozi koje smo imali ovakve vrste, prije nego što dođu u plenarnu raspravu, razmatrani od nadležnih parlamentarnih komisija?

"Koliko znam, jesu. Ako jesu, zašto onda ovaj prijedlog nije upućen od Kolegija nadležnoj komisiji i onda došao na Dom. U čemu je problem, zbog čega se žuri? Dajte nam odgovor na to pitanje. Mislim da nije u redu da to imam ovdje prije nego što je nadležna komisija kazala svoj stav", kazao je Džaferović.

"Ovo je pitanje koje ćemo razmotriti na Kolegiju, s obzirom na to da je izmijenjen zakon i ovo se prvi put desilo da na ovaj način prijedlog dolazi ovdje u parlament i mi nismo bili sigurni šta treba da uradimo, što ne znači da vaša sugestija nije na mjestu", kazao je zamjenik predsjedavajućeg Doma Milorad Živković.

I poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je iznio mišljenje da listu kandidata treba vratiti nadležnoj komisiji da ona da svoj stav.

"Nije bilo potrebe, to je i tumačenje Kolegija, da to ide na bilo koju komisiju", kazao je zamjenik predsjedavjućeg Doma Milorad Živković.