Alija Begović
0

"O 'giljotini propisa' u septembru a ne danas"

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
U Sarajevu je danas otvorena sjednica Predstavničkog doma u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, najavljena kao vanredna zbog potrebne izmjene čitavog seta federalnih zakona čije su se odredbe u praksi pokazale neefikasnim.

Poslanici su, međutim, ocijenili da nije moguće po ovoj vanrednoj i 'super hitnoj' proceduri izmijeniti čitavu jednu zakonodavnu oblast.

U parlamentarnu proceduru je, naime, upućen prijedlog da se u okviru takozvanog projekta 'giljotina propisa', kao načina za brzu izmjenu više propisa odnosno uklanjanjanja iz zakona neefikasnih zakonskih odredbi, na vanredno sazvanoj sjednici u Parlamentu osigura da Federacija brzo dobije izmijenjena 34 zakonska akta, a među njima i onih iz oblasti radno-pravnog zakonodavstva.

Te izmjene bi, prema predlagaču, delegatu iz Doma naroda Aliji Begoviću, trebalo da unaprijede i povećaju sigurnost poslovnog okruženja te ograniče nelojalnu konkurenciju i osiguraju poštivanje postojećih zakonskih normi adekvatnim i preciznim sistemom sankcionisanja zabranjenog ponašanja.

Poslanici su zamjerili da su u pripremama za ovu sjednicu dobili u kratkom roku od nekoliko dana ogromni materijal a on, rekli su, zahtijeva njihov studiozniji pristup, ne odlučivanje na brzu ruku. Neki su kazali da taj materijal još nisu ni dobili pa je predlagač Begović povukao predložene izmjene s današnje sjednice.

Prema njegovim riječima, "giljotina propisa" vjerovatno će pred poslanicima opet biti u septembru, do kada se očekuje još studioznije očitovanje, prije svega Vlade, a zatim i nadležnih parlamentarnih tijela.

Po zatvaranju vanredne sjednice, danas je otvorena nova, redovna, a u njenom dnevnom redu je između ostalih tačaka rasprava o zakonodavstvu koje se odnosi na proces revizije korisnika boračko-invalidske zaštite.

Zasjedanje je u toku.