Sjednica Parlamenta FBiH
32

O Danteu i devet krugova pakla, pečatu, volanu i suprotnom smjeru

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, koja je počela nešto poslije 10 sati, mogla bi potrajati do dugo u noć.

Naime, rasprava između parlamentarne većine i opozicije počela je žestoko i prije samog usvajanja dnevnog reda sa samo jednom tačkom, a to je izglasavanje nepovjerenja Vladi FBiH.

Iz opozicije se javio Omer Vatrić iz Stranke za BiH, koji je kazao kako je današnja sjednica i rasprava na njoj slika demokratije u Federaciji BiH.

"Teško je biti na funkciji, a Boga mi izgleda teže je ne biti. Ja neću držati lekciju o moralnosti i odgovornosti. Mi u opoziciji nemamo više vremena da vas čekamo, nemojte nas vraćati na protokole i protokolarna ponašanja. I u Engleskoj, neustavnoj monarhiji, zna se ko šta radi", kazao je Vatrić.

Hafeza Sabljaković iz Kluba HSP-DNZ kaže kako će se i nakon današnje sjednice kriza u Federaciji BiH nastaviti. Ona je također zatražila odgađanje sjednice.

"Zaboravili smo gdje je pečat. On se nalazi kod predsjednika FBiH Živka Budimira, koji se u ovim teškim vremenima ponašao ozbiljno i državnički", kazala je Sabljaković te dodala kako su mnogi procesi zaustavljeni i, ako ovakva situacija ostane, tako će biti i u budućnosti.

"Da ovdje ima imalo mudrosti i obraza, naši ministri bi davno podnijeli ostavke kad se formirala nova parlamentarna većina. Budite malo parlamentarni", kazao je Nasir Beganović iz Saveza za bolju budućnost.

Mirza Ustamujić iz SBB-a kazao je kako SDA povlači pitanje vitalnog nacionalnog interesa samo onda kada su u pitanju fotelje, ali ne i onda kada se usvaja budžet, kada se raspravlja o Željeznicama FBiH i drugim stvarima.

Safet Kešo iz SDA dodao je kako "oni nisu sazvali ovaj cirkus", nazivajući današnju sjednicu nelegalnim zasjedanjem koje proizvodi troškove i koje bi moglo imati svoj epilog na Ustavnom sudu BiH.

"Volan vam ne treba dati u ruke. Sve što činite pokazuje da ste krenuli u suprotnom smjeru", kazao je Kešo.

Jasmin Duvnjak iz SDA kazao je kako su "Danteovih devet krugova pakla" crtani film u poređenju s ovom "federalnom dramaturgijom".