Film bh. učenika u dijaspori
0

O bijegu iz BiH i privikavanju na život u tuđini u šest riječi

Sarajevo-x.com
Bježanje iz rodne, ratom zahvaćene zemlje i navikavanje na život u tuđini je priča brojnih Bosanaca i Hercegovaca, a upravo o tome načinjen je i kratki dokumentarni film. Priču koja dotiče brojne Bosance i Hercegovce načinili su učenici koji su porijeklom iz BiH, ali već godinama borave u Americi.

U sklopu školskog projekta i pod strogim instrukcijama profesora Mikea Hawkinsa nekoliko učenika porijeklom iz BiH koji pohađaju školu Bayless.

Film nazvan "Six Word from Bosnia" (Šest riječi iz Bosne) načinilo je šest studenata.

Šest studenata i šest riječi koje opisuju njihovu domovinu: bol, nemoć, radost, teškoća, kajanje i nada.

Studenti su film načinili intervjuišući svoje roditelje, razgovarajući s njima o Bosni, a zatim su spojili sve te priče, izdvojili one najupečatljivije, načinilo muzičku podlogu i sve "ukrasili" specijalnim efektima.

Rezultat je bio 20-minutni dokumentarni film koji je ove sedmice imao premijeru u školi Baylles u St. Louisu. Učenici su bili veoma ponosni na svoje djelo.

"Film je veoma dirljiv i svaki put kada ga pogledam zaplačem. Teško ga je gledati", kazala je 17-godišnja Edina Ademović.

Inače u školi Baylles većina učenika je iz Bosne i Hercegovine. Svi oni su bili, uglavnom, jako mali kada su s roditeljima došli u Ameriiku i nastanili se u St. Louisu.

Sve svoje nedaće, bjeg iz domovine u kojoj je bjesnio rat i privikavanje na život u tuđini učenici, ali i njihovi roditelji, ispričali su u šest riječi.