BiH
0

NYT: Presuda o genocidu u BiH predstavlja pritisak za Srbiju

FENA
Dnevnik The New York Times u utorak donosi članak u kojem se, na temelju mišljenja nekoliko stručnjaka, ističe da nedavna presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) iz Haaga, prema kojoj Srbija nije direktno odgovorna za genocid u Bosni i Hercegovini, ipak komplicira diplomatsku rehabilitaciju Srbije.

U presudi, podsjetimo, stoji da je Srbija prema Konvenciji o genocidu mogla i trebala spriječiti genocid gotovo osam hiljada bošnjačkih muškaraca u Srebrenici.

"Presuda da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu stvara novi pritisak. Ovo ima veliku moralnu težinu te može predstavljati razne vrste zapreka Beogradu ukoliko ne bude djelovao brzo i uhapsio ključne osumnjičenike za ratne zločine", tvrdi bivši predsjednik Haškog tribunala (ICTY) Antonio Cassese.

Pravni stručnjaci kažu, nadalje, da presuda ima važne posljedice i dalje od Srbije jer bilo koja zemlja koja pruža utočište Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću krši Konvenciju o genocidu.

"To je jako važno pitanje s međunarodnim reperkusijama. Ono potvrđuje da sve države imaju obvezu poduzeti akciju protiv optuženika za genocid, a dio toga je i njihovo hapšenje", navodi David Scheffer, profesor prava na Sveučilištu Northwestern u Chicagu te bivši ambasador za pitanja ratnih zločina tokom administracije predsjednika Billa Clintona.