BiH
1

NVO Svjetlo: Osobe s umanjenim sposobnostima u borbi za bolje sutra

Piše: M. N.
Članovi NVO Altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima "Svjetlo" učesnici su 26. Sajma knjige i učila koji se održava u Sarajevu. Ovi zlatni momci i djevojke prodavat će ručno izrađene predmete koje su pravili u okviru svojih Art radionica.

Na Sajmu izlažu nakit, ukrase, vaze, ramove za slike, stolnjake i slično. Bitno je istaći da su sve predmete pravili članovi ove organizacije svojim rukama što ima daje posebnu vrijednost.

NVO Svjetlo broji 205 pasivnih članova, od kojih je više od 40 aktivno i redovno na Art radionici, Edukativnim radionicama ili Školi sporta. Tri puta sedmično članovi ove organizacije se sastaju u svojim prostorijama i rade kako bi unaprijedili svoje znanje, psihomotoričke sposobnosti i bili bolji dio društva. Uprkos finansijskim poteškoćama, Svjetlo uspijeva "svijetliti" i pokazivati svojim članovima pravi put.

"Art radionicu finansiramo od projekata i prodajom predmeta koji izrađuju na radionici. Vrlo je bitan kontinuitet jer zna se da naša grupe sporo usvajaju nova znanja, ali vrlo brzo ih zaborave ukoliko nema kontinuiteta. Od Vlade KS dobijamo 1.400 KM mjesečno, što je dovoljno za minimalnu platu i režijske troškove. Sve ostalo pokrivamo zahvaljujući sponzorima i vlastitim aktivnostima. Međutim, ovo doba je teško i nemamo dovoljno sredstava, tako da smo prvi put u 10 godina morali otkazati učešće na Festivalu inkluzije u Kladnju. Nadamo se da ćemo prikupiti novac i otići na festival u Ljubljani koji se održava od 27. do 30 maja", rekao je za Klix.ba Haris Čaušević, predsjednik NVO Svjetlo.

No, članovi i saradnici ove organizacije se ne žale. Trude se iz svega izvući najbolje i pomoći prije svega djeci na kojoj ostaje budućnost, a kojima je Svjetlo druga porodica. Njihov moto je "Mi hoćemo, mi možemo, samo nam dajte priliku!"