BiH
0

NVO Gariwo podržava Queer Festival

FENA
Nevladina organizacija Gariwo iz Sarajeva daje svoju punu podršku Udruženju Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba u organiziranju prvog Queer Festivala (QSF) koji će biti održan od 24. do 28. septembra u Sarajevu.

Gariwo smatra kako festival kulture i umjetnosti koji ima za cilj da redefinira seksualnu orjentaciju, spolne i rodne identitete, rodno izražavanje, kao i sve druge pojmove koje bh. društvo i dalje smatra tabu temama, ne smije biti povodom neshvatljive manifestacije govora mržnje, prije svega pojedinih predstavnika državnih institucija, političkih partija i vjerskih zajednica u BiH, te posebno predstavnika pojedinih medija.

-Stvaranjem, najblaže rečeno, negativnih tenzija, te javnim pozivanjem na linč organizatora Queer Festivala i pripadnika LGBTIQ populacije, društvo u kojem živimo pokazuje svu svoju kvazitoleranciju i licemjerno, partikularno prihvatanje i poštivanje ljudskih prava, navodi organizacija Gariwo u saopćenju za javnost.

Ističe kako duga lista međunarodnih akata, povelja i konvencija, čiji je potpisnik i BiH, samo su deklarativni pokazatelji demokratičnosti naše zemlje i isprazne floskule.

Gariwo je mišljenja kako su kršenja ljudskih prava, od segregacije u školama, do javnog isticanja i zagovaranja fašističke ideologije svakodnevne pojave u gradovima BiH, te stoga "dežurni dušebrižnici i njihove izjave povodom organiziranja Queer Festivala nemaju nikakav kredibilitet".

-Oštro osuđujemo direktne pozive na nasilje i agresiju spram drugih i drugačijih i to upravo u gradu u kojem su prije samo nekoliko mjeseci hiljade ljudi iskazali svoje nezadovoljstvo porastom nasilja. Sva dosadašnja ispoljavanja netolerancije i mržnje pokazuju da smo izgubili one vrijednosti multikulturalnosti i razumijevanja kojima se Sarajevo nekada ponosilo, smatra ova organizacija.

Odražava nadu da će u danima koji predstoje preovladati zdrav razum, te da će podrška koju je nevladin sektor pružio Udruženju Q pokazati da organiziranje Queer Festivala nije incident, nego legitimno pravo svakog građana i građanke BiH.