NATO upozorio BiH
0

Nužan dogovor o temeljnim izazovima

SRNA
Šefovi država i vlada zemalja NATO saopštili su danas da "ohrabruju tekući politički razvoj u BiH" i upozorili da je "nužan što širi dogovor o temeljnim izazovima s kojima se suočava BiH".

U završnoj deklaraciji nakon samita NATO u Strazburu izražava se duboka zabrinutost zbog, kako je navedeno, neodgovorne političke retorike i neprestanog djelovanja s ciljem spriječavanja osjetnijeg pomaka u reformama.

 "Pozivamo političke lidere BiH da učine nove istinske korake kako bi se ojačale ustanove u državnoj ravni i osnažile reforme u cilju ostvarenja težnji te zemlje za uključivanje u evroatlantske strukture", navodi se u zaključcima sa zasjedanja lidera NATO-a. 

Šefovi država i vlada Atlantskog saveza su pozdravili napredak BiH u saradnji s NATO-om, uključujući primjenu Individualnog akcionog plana za partnerstvo i istakli da BiH može računati na mogućnost da "u datom trenutku" zatraži i da bude uključena u Akcioni plan za članstvo u NATO.

Što se tiče Srbije, lideri NATO-a su poručili da su spremni na razvoj saradnje, ali da su za to "bitni volja i koraci srpskih vlasti". 

Lideri Atlantskog saveza su pozdravili i podržali stavove srpske Vlade o spremnosti za uključivanje u evroatlantske integracije. 

"Individualni akcioni program je čvrsta osnova za dalju suštinsku opipljivu saradnju Srbije i NATO, navodi se u završnom dokumentu i dodaje da su "Srbiji kroz partnerstvo sa Alijansom otvorene sve mogućnosti za političke konsultacije i praktičnu saradnju. 
Šefovi država i vlada članica NATO su saopštili da su "i dalje postojano predani održanju bezbednosti i stabilnosti na Balkanu" i "pozvali sve strane na Kosovu da učine dodatni napredak ka učvršćenju mira i poretka". 

Lideri NATO su istakli da će Alijansa pri donošenju odluka nastaviti da procjenjuje razvoj na terenu, istakavši da će KFOR nastaviti da djeluje na Kosovu "na temelju Rezolucije 1244 Savjeta bezbednosti UN". 

"Osim ako Savet bezbjednosti ne bi drugačije odlučio KFOR će ostati na Kosovu i sarađivati sa svim važnim činiocima u cilju podrške razvoju stabilnog, demokratskog, multietničkog i miroljubivog Kosova, kao što to treba da bude", navodi se u dokumentu. 

Lideri NATO su pozdravili dosadašnji napredak na Kosovu, predočivši da "očekuju punu primjenu datih obaveza za ispunjavanje standarda, naročito u vezi s vladavinom zakona i zaštitom etničkih manjina i zajednica". 

"To se tiče zaštite vjerskih i istorijskih objekata, kao i bitke protiv kriminala i korupcije", navodi se u zaključcima. 

Lideri NATO pozdravili su uspješnu i aktivnu primjenu Individualnog akcionog plana za partnerstvo Crne Gore sa Alijansom i poručili da očekuju "dalje odlučne napore" Podgorice u približavanju atlantskim strukturama.
U zaključcima se navodi da su lideri Alijanse "ohrabreni" reformama koje su vlasti u Podgorici sprovele "na mnogim poljima, a koje su bitne za evroatlantske integracije" Crne Gore i istakli zadovoljstvo zbog doprinosa Crne Gore saradnji i bezbjednosti na Balkanu. 

Lideri NATO-a su stavili do znanja da Savjet NATO-a stalno prati napredak Crne Gore i da će "ubrzo" odgovoriti na zahtjev vlade u Podgorici da, "u skladu sa zaslugama", Crna Gora dobije i počne da sprovodi Akcioni plan za članstvo u Atlantskom savezu.