Kako usrećiti žene za 8. mart
0

Nura Bazdulj-Hubijar: Svi dani su naši, mi smo te koje nosimo život

Piše: N. J.
Nura Bazdulj-Hubijar
Nura Bazdulj-Hubijar
Međunarodni dan žena, 8. mart, većina dočekuje u prazničnom raspoloženju. Neki poklone za nježniji spol kupe i ranije, a neki još razmišljaju kako da obraduju svoje supruge, djevojke, majke i sestre na ovaj dan. Upitali smo neke od javnih ličnosti kako će provesti praznik te koji bi ih poklon najviše obradovao.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka i zastupnica u Skupštini KS te delegat u Domu naroda FBiH Hanka Vajzović kaže da je poklon za 8. mart već dobila te da će uz taj poklon i provesti ovaj dan.

"Ove godine sam dobila najljepši poklon za 8. mart, prekjučer se rodila moja unuka. Danas je njena nana na sjednici Doma naroda, a nastojat ću barem sutra otkazati sve obaveze i pozive za 8. mart, kako bih bila uz nju. Eto, i to su žene danas", rekla je Vajzović za Sarajevo-x.com.

Predsjednik Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović nam je rekao da 8. marta ima gostovanje u emisiji TV Sahar u Sarajevu u 13 sati, tako da će uz suprugu u Tuzli moći biti tek u popodnevnim, odnosno večernjim satima.

"Desilo se tako, a obavezama se mora odgovoriti. Supruga će po mom povratku iz Sarajeva dobiti ružu i to je to. Za nas taj dan nije ništa specijalno, jer suprugu treba uvažavati i svim ostalim danima, a za 8. mart joj pokloniti dodatnu pažnju", kaže Ajanović.

Sportski direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović kaže da je već spremio poklon za suprugu te da se nada da će joj dobro doći i da će je obradovati. "Mogu samo reći da se ne radi o cvijeću ni o nekom sličnom 'klasičnom' poklonu. Također, planirao sam da navečer izađemo u šetnju ili noć provedemo u društvu prijatelja u ugodnoj atmosferi", rekao je Muharemović.

Glumica Aida Bukva nam kaže da će za 8. mart biti na rođendanu svoje sestrične, a da će nakon toga sa ženskim društvom proslaviti praznik. Kaže da bi je na ovaj dan najviše obradovala neka dobra ponuda za posao.

Književnica Nura Bazdulj-Hubijar je za Sarajevo-x.com kazala da ona ne obilježava 8. mart.

"Nikad ne slavim Osmi mart, tako da neću ni ovaj. Ja zapravo ne volim praznike i ne volim nikakve kolektivne proslave i euforije. Osmi mart je značajan jedino u historijskom kontekstu i za mene je to sve. Smatram da su žene jači spol, da su superiornije u svemu, osim fizičkoj snazi te da je pomalo ponižavajuće jedan dan u godini smatrati našim danom. Svi su dani naši. Svaka bi žena morala tako misliti, imati dovoljno samopoštovanja i samopouzdanja, znati da je ona ta koja nosi život, koja osmišljava život. I nikad, ali nikad, ni po koju cijenu ne dopustiti niti jedan dan u godini da bude zanemarena, omalovažena, ponižena, zlostavljana", kazala je Bazdulj-Hubijar, dodavši da, ako se taj dan gleda samo simbolično, kao povod za neku romantičnu gestu ili dragu sitnicu, onda na njega gleda kroz druge naočale.