Sud BiH
0

Nuhanović i Pezić proglašeni krivim

FENA
Sud Bosne i Hercegovine danas je izrekao prvostepenu presudu u predmetu "Ibrahim Nuhanović i drugi" kojom su obojica proglašeni krivim za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

Nuhanovića je Sud osudio na zatvorsku kaznu u trajanju sedam godina, a Pezića na zatvorsku kaznu u trajanju šest godina.

Sud je od optuženog Nuhanovića oduzeo i imovinsku korist u iznosu 17.660 eura, a od optuženog Pezića u iznosu 226 eura i 1.418 HRK.

U izreci presude se navodi i to da su optuženi Nuhanović i Pezić u 2007. godini i januaru 2008. zajedno s njima poznatim osobama kao pripadnici organizirane grupe pripremali i organizirali prebacivanje migranata iz Srbije, Albanije i Turske u druge države, koji nisu ispunjavali propisane uvjete za zakonit ulazak i boravak u državama krajnje destinacije, saopćeno je iz Suda BiH.

Optuženi su, radi pribavljanja imovinske koristi - iz koristoljublja, pripremali i organizirali prebacivanje drugih osoba – migranata preko teritorija Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, a zatim u zemlje Evropske unije.

Sud je prema optuženom Nuhanoviću donio rješenje kojim se produžava pritvor koji po ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci. Ako za to vrijeme ne bude izrečena drugostepena presuda kojom se prvostepena presuda preinačuje ili potvrđuje, pritvor će se ukinuti i optuženi pustiti na slobodu. Ako u roku od devet mjeseci bude izrečena drugostepena odluka kojom se prvostepena presuda ukida, pritvor može trajati najduže još godinu od izricanja drugostepene odluke.

Sud je prema optuženom Peziću donio rješenje kojim se produžavaju mjere zabrane izrečene rješenjem Suda od 13. juna 2008. godine. Izrečene mjere zabrane, prema ovom rješenju, mogu trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora odnosno dok za tim mjerama zabrane postoji potreba.