Potrebni hitni koraci i mjere
0

NSRZB: Građani BiH nemaju pravo na bijedu i siromaštvo

FENA
Mladen Ivanković Lijanović
Mladen Ivanković Lijanović
Problematika siromaštva u Bosni i Hercegovini danas je tretirana i u Sarajevu na konferenciji koju je u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva organiziralo Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava, prava djeteta, mlade, iseljeništvo, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne Skupštine BiH, saopćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.

Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović izjavio je tom prilikom kako građani u Bosni i Hercegovini nemaju više pravo na bijedu i siromaštvo te kako ogromni procenti nezaposlenih, gladnih i onih koji žive na rubu ekstremnog siromaštva, hitnim koracima i konkretnim mjerama što prije moraju biti smanjeni.

"Mi smatramo da promjenom poreznih politika, odnosno rasterećenjem rada i oporezivanjem luksuza, možemo stvoriti ambijent za lakši život naših građana, kojima bi i porezne olakšice za osnovne životne namirnice mnogo pomogle. Ovoj zemlji treba jasna strategija i političko vodstvo koje će zaštititi i poticati domaću proizvodnju, prije svega poljoprivredu i proizvodnju hrane.

Da bi prestali sa pukim konstatacijama, sa riječi je neophodno preći na djela. Zato za Federaciju BiH, nadležnom Parlamentu koji zasjeda u srijedu predlažem mjeru koju je usvojilo Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak na jednoj od svojih posljednjih sjednica. Mi smo tada zaključili da je neophodno ukidanje doprinosa na plaće u proizvodnom sektoru i ukidanje neoporezivog toplog obroka i prijevoza u neproizvodnom sektoru", zaključio je predsjednik Ivanković, saopćeno je iz Narodne stranke Radom za boljitak.