Za dionicu autoputa B.Luka-Doboj
0

NSRS: Vladajuća većina podržala zaduženje od 150 miliona eura

FENA
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) večeras je data saglasnosti za izdavanje garancije RS-a za kreditno zaduženje javnog preduzeća Autoputevi RS kod Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150 miliona eura, po projektu izgradnje prve dionice autoputa Banja Luka - Doboj.

Krajem marta u Banjoj Luci bi trebalo da bude potpisan ugovor o ovom kreditu s EBRD-om.

Dobijenim sredstvima finansirala bi se izgradnja dionice autoputa u dužini od 37 kilometara između Doboja i Prnjavora, što predstavlja istočnu dionicu autoputa Banja Luka-Doboj.

Do 27. aprila otvoren je međunarodni tender za prikupljanje ponuda potencijalnih izvođača radova. Budući da su večeras završili raspravu o svim tačkama, poslanici su tokom glasanja usvojili i sve razmatrane zakone i druge akte tokom jučerašnjeg i današnjeg rada, među kojima i Odluku o prihvatanju zaduženja RS-a prema Vladi Republike Austrije putem Raiffeisen Bank International AG, po projektu nabavke opreme za Univerzitet u Banjoj Luci, u iznosu od šest miliona eura.

Glasovima vladajuće većine prihvaćena je i Strategija razvoja energetike entiteta do 2030., te, između ostalog, Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period od 1.aprila do kraja prošle godine.

Podršku je dobio i izvještaj o radu entitetskog MUP-a za 2011., tokom čijeg razmatranja su poslanici SDS-a ukazali na porast privrednog kriminala od tri posto, ali i broja samoubistava za skoro 15 posto u odnosu na 2010. godinu.

Podršku su dobile dopune Zakona o privatizaciji poslovnih zgrada, poslovnih prostorija i garaža - po hitnom postupku, izmjene i dopune Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, te nacrti zakona o unutrašnjem platnom prometu, o jedinstvenom registru računa poslovnih subjekata, o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit, te o izmjenama i dopunama Zakona o raseljenim osobama, povratnicima i izbjeglicama u RS.