BiH
0

NSRS usvojila zakon o zvanju "diplomirani" te o starosnoj penziji vojnih lica

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih lica, prema kojem oficiri ostvaruju ovo pravo kada navrše 55 godina života, 30 godina penzijskog staža i najmanje 10 godina neprekidne profesionalne vojne službe.

Prema ovom zakonu, podoficiri ostvaruju pravo na starosnu penziju kada navrše 50 godina života, 30 godina staža osiguranja i najmanje sedam godina neprekidne profesionalne vojne služe, dok genrali kojima je profesionalna služba prestala odlukom Predsjedništva BiH imaju pravo na starosnu penziju bez obzira na godine života i staž.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o centru za edukaciju sudija i tužilaca u Republici Srpskoj, kojim se u pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih primjenjuju odredbe zakona koje regulišu radne odnose u državnim organima.

Parlament je usvojio Zakon o izmjeni Zakona o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja, prema kojem lice koje završi akademski studij prvog ciklusa u trajanju od tri odnosno četiri godine, sa najmanje 180, odnosno 240 ECTS bodova stiče zvanje "diplomirani", odnosno "diplomirani inženjer".

Usvojen je i Zakon o dopunama Zakona o izvršnom postupku, kojim se izvršni naslov za prinudnu naplatu troškova krivičnog postupka daje Poreskoj upravi, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača u Republici Srpskoj, prema kojem je trgovac dužan potrošaču omogućiti podnošenje reklamacije u prodajnom prostoru, putem pošte ili elektronskih sredstava.

Skupština je usvojila i Nacrt zakona o osnivanju opštine Stanari, izdvajanjem naseljenih mjesta koja čine područje grada Doboja.

Prema ovom nacrtu, koji je predložio predsjednik RS, područje opštine činiće naseljena mjesta Brestovo, Dragalovci, Jelanjska, LJeb, Mitrovići, Osredak, Ostružnja Donja, Ostružnja Gornja, Radnja Donja, Raškovci, Stanari, Cvrtkovci i Cerovica.

Parlament je donio zaključak da ovaj nacrt bude upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana, koju će provesti predlagač.

Usvojen je i prateći Nacrt zakona o dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, koji je takođe predložio predsjednik RS.

Poslanici su izglasali i Nacrt zakona o rehabilitaciji od verbalnog delikta za lica koja su na osnovu sudskih presuda za ovo krivično djelo bila lišena života, slobode ili drugih prava od 7. marta 1945. godine do 14. decembra 1995. godine.

Skupština je usvojila i Strategiju za suzbijanje nasilja u porodici za period od 2014. do 2019. godine čiji je cilj jačanje preventivne politike, dosljedna primjena zakona, preispitivanje kaznene politike i uvođenje standarda iz Konvencije o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama.

Narodna skupština prihvatila je i Izvještaj o radu Regulatorne komisije za energetiku za prethodnu godinu, prema kojem je ovo tijelo u posmatranom periodu ostvarilo ukupan prihod od 2,33 miliona KM, što je za 0,73 odsto više od predviđenog budžeta.

Večeras je usvojena i Odluka o zaduženju prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj asocijaciji za razvoj (IDA) po hitnom projektu oporavka od poplava u iznosu od 47,5 miliona dolara, što je 47,5 posto ukupnog kredita za BiH od 100 miliona dolara.

Kreditna sredstva izdvojit će se za tri komponente - robu za hitni oporavak od katastrofe, rehabilitaciju ključne javne infrastrukture i podršku za implementaciju projekta i izgradnju kapaciteta.

Rok otplate bit će 25 godina, sa odgodom plaćanja do pet godina, kamatnom stopom od 1,25 posto godišnje i valutom plaćanja evrom.

Narodna skupština izabrala je Anketni odbor za utvrđivanje činjenica o djelovanju nadležnih organa i organizacija u vezi sa poplavama u maju.

Za predsjednika Odbora izabran je Spomenko Vasilić, a za članove Slavica Lukić, Tomica Stojanović, Branislav Borenović, Spomenka Stevanović, Vojislav Gligić, Senaid Bratić i Risto Marić.

Za predsjednika Radnog tijela koje će vršiti nadzor nad prikupljanjem i raspodjelom sredstava iz člana 12 Zakona o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske izabran je Boris Jerinić, a za članove Radmila Stojnić, Uroš Gostić, Velimir Sakan, Predrag Grozdić, Krsto Jandrić, Amir Zahirović i Saša Čudić.

Glasanjem o tačkama dnevnog reda završena je 35. sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.