BiH
0

NSRS usvojila rezoluciju o potrebi prestanka Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika

FENA
Narodna skupština RS-a u utorak uvečer je usvojila rezoluciju u kojoj se navodi da su stvoreni uvjeti za potpuni prestanak korištenja Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika za BiH.

Također, Skupština RS-a poziva Parlamentarnu skupštinu BiH i Parlament FBiH da podrže ukidanje Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika u BiH.

U ovoj rezoluciji, koja je usvojena na prijedlog poslanika SNSD-a, Skupština poziva visokog predstavnika na odricanje od korištenja Bonskih ovlaštenja s ciljem uspostavljanja demokratskog unutrašnjeg uređenja zemlje, prijenosa vlasništva nad procesom na domaće političke faktore i institucije, te uspostavljanja realnih odnosa i aktivne gradnje domaće politike na osnovama uzajamnog povjerenja, tolerancije, kompromisa, konsenzusa i Ustava.

Skupština smatra da će bi time bio „vraćen uzurpirani suverenitet koji je potreban BiH za izvršenje njenih međunarodnih obaveza i pristupanje Evropskoj uniji.

U rezoluciji se navodi da Skupština RS-a „shvata da je potrebno pripremiti hitnu transformaciju OHR-a i mandata visokog predstavnika u mandat specijalnog predstavnika EU-a, kao medijatora na evropskom putu BiH, te da je optimalni trenutak za transformaciju mandata potpis Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Skupština poziva visokog predstavnika da hitno preispita sve pojedinačne odluke donesene u ranijem periodu protiv bilo kojeg pojedinca u BiH, kako bi osobe protiv kojih ne postoje validni dokazi ili izrečene mjere bile prvobitno rehabilitovane i vraćena im sva ljudska i građanska prava, podrazumijevajući mogućnost nadoknade prouzrokovane štetom.

"Narodna skupština sa zabrinutošću konstatuje da se ponovo lobira ka visokom predstavniku za korištenje smjena izabranih zvaničnika, prije svega u RS-u pod različitim isgovorima, a u suštini radi uklanjanja političkih neistomišljenika i ostvarivanja partikularnih politika u BiH", kaže se u rezoluciji.

Ponovljen je i zahtjev Vijeću za implementaciju mira da stavi van snage zaključke konferencije za primjenu mira održane u Bonu 9. i 10. decembra 1997. godine koji su „snažan izvor nesporazuma i zloupotreba u ostvarivanju ovlaštenja visokog predstavnika u BiH".

Skupština konstatira da, kako se navodi, Bonska ovlaštenja nisu spojiva sa članstvom BiH u Vijeću Evrope, te da je u proteklih deset godina preduzeto neobično mnogo mjera na osnovu Bonskih ovlaštenja.

Usvajanjem rezolucije o Bonskim ovlaštenjima visokog predstavnika za BiH završena je Peta posebna sjednica parlamenta RS-a.

U srijedu će se održati nova redovna sjednica Narodne skupštine RS-a.