BiH
0

NSRS: Usvojeni izvještaji o reviziji entitetskog budžeta

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je u četvrtak uvečer izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o reviziji konsolidovanih finansijskih izvještaja entitetskog budžeta za 2006. i izvještaj o aktivnostima i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za 2006. godinu.

Glavni revizor RS-a Boško Čeko kazao je ova služba, prvi put u proteklih sedam godina, izrazila mišljenje s rezervom na konsolidovane finansijske izvještaje Vlade RS-a.

Pojasnio je i da je osnovni razlog za izražavanje mišljenja sa rezervom to što učinjene radnje koje se odnose na finansijske i računovodstvene izvještaje nemaju materijalno značajne greške da bi Glavna služba za reviziju izrazila negativno mišljenje.

Pozitivno mišljenje izraženo je kod sedam budžetskih korisnika, mišljenje sa rezervom i napomenom kod 20, dok je negativno mišljenje izraženo kod 18 budžetskih korisnika

Negativno mišljenje dato je kod Ministarstva saobraćaja i veza RS-a, konsolidovanog izvještaja Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, institucija osnovnog i srednjeg obrazovanja, Porezne uprave RS-a, te Fonda za razvoj i zapošljavanje, koji nije budžetski korisnik.

Prema tome, Glavna služba za reviziju dala je pozitivno mišljenje kod 88,8 posto finansijskih izvještaja.