BiH
2

NSRS: Usvojena Deklaracija o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima

Piše: T. Č.
Poslanici Narodne skupštine RS jednoglasno su usvojili danas u Banjoj Luci Deklaraciju o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Usvajanje ovog dokumenta predložio je poslanik NDP-a Dragan Čavić.

On je ponovio da zločin koji je počinila NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima ima sve elemente genocida, a po metodama ubistava i broju žrtava ulazi u red najmonstruoznijih zločina u novijoj istoriji svijeta.

"Jasenovac zauzima treće mjesto po broju žrtava u Drugom svjetskom ratu i to treba osuditi", poručio je Čavić.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović je istakao da Deklaracija nije osuda Hrvatskog naroda, već zlodjela koja je počinila NDH. Dodao je i da Deklaracija treba biti upućena i u Evropski parlament da se vidi da nije samo srpski narod činio stvari koje nije trebao, već i da je nad njim vršen zločin.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Potpredsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) Nenad Stevandić je naglasio da je Deklaracija zakasnila 50 godina i da je ovaj zločin još ranije trebao biti osuđen. Istakao je i potrebu izgradnje memorijalnog centra za žrtve nastradale za vrijeme NDH u Donjoj Gradini.

Čavić je u deklaraciji predložio da se utvrdi pravična odšteta žrtvama ovog genocida i njihovim potomcima te da je Republika Hrvatska isplati u razumnom roku.

U zaključcima koji su sastavni dio predložene deklaracije, Čavić kao njen predlagač inicira i da se u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji odredi isti dan kao znak sjećanja na žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj - Srbe, Jevreje i Rome.

Traži i da Narodna skupština RS usvoji zaključak da Republika Hrvatska, kao država hrvatskog naroda, odlukom svojih najviših organa, prihvati istorijsku i svaku drugu odgovornost za genocid Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.