BiH
0

NSRS: Usvojen Zakon o plaćama zaposlenih u policiji

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su večeras po hitnom postupku Zakon o plaćama ovlaštenih službenih osoba, državnih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kazneno-popravnim ustanovama i sudskoj policiji, kojim je predviđeno dodatno izdvajanje 33 miliona KM za zaposlene u MUPRS-a.

Usvajanjme ovog zakona već od januara naredne godine plaća policajca u tom bh. entitetu trebalo bi da bude veća za oko 190 KM.

Ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić rekao je da će ovaj zakon omogućiti bolje uvjete rada policije RS-a, onakve kakve imaju policije u Federaciji BiH i okruženju.

Primjenom novog zakona pripadnicima policije RS-a od januara će plaća biti veća za 72 posto u odnosu na 1. januar 2006. godine.

Policajci, koji su početkom 2006. imali plaću od 477 KM, sada će primati 800 plus minuli rad, a inspektori s visokom stručnom spremom, koji su početkom prošle godine primali 812, sada će imati plaću od 1.400 KM plus minuli rad.

U RS-u do sada nije bio donesen propis kojim bi se na jedinstven i sveobuhvatan način reguliralo pitanje plaća i naknada izabranih, imenovanih, postavljenih i zaposlenih u državnim organima i institucijama.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u RS-u, po hitnom postupku.