BiH
0

NSRS: Usvojen Zakon o penzijskom rezervnom fondu

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas Zakon o penzijskom rezervnom fondu, kojim se uređuje pitanje imovine koju je Fond PIO stekao u procesu privatizacije.

Zakon predviđa da se na savremen način upravlja ovom imovinom putem osnivanja zatvorenog investicionog fonda, kojim će upravljati Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom RS-a.

Zakonom je predviđeno da je penzijski rezervni fond pravni subjekt, osnivač je Fond PIO, a sjedište ovog fonda predviđeno je da bude u Banjoj Luci.

Poslanici su prije toga usvojili Zakon o ostvarivanju prava na starosnu penziju za određene kategorije osiguranika RS-a.

Ovim zakonom se predviđa da pravo na povoljnije sticanje uvjeta za prijevremenu starosnu penziju imaju pripadnici bivše vojske RS-a i radnici bivšeg ministarstva odbrane RS-a, koji su u procesu refome odbrane u BiH ostali bez posla.

Uz zakon je usvojen i zaključak nadležnog odbora za sigurnost kojim se zahtijeva od Vlade da prikupi podatke koliko je osoba ostalo bez posla u toku reforme odbrane u BiH da bi dobili pravičnu nadoknadu

Resorni ministar Boško Tomić je u obraćanju narodnim poslanicima kazao da navedene osobe mogu ostvariti pravo na prijevremenu penziju ukoliko su na 31.decembar 2005. bile pripadnici ili zaposleni u institucijama odbrane RS-a i koje su nakon toga ostale bez posla.

Uvjete za prijevremenu penziju imaju osobe s navršenih 45 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža.

Ovaj zakon predviđa i izuzetke, a to su ratni komandanti koji su komandovali jedinicama ranga brigade i viših najmanje 12 mjeseci, ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije, tako da oni mogu ostvariti penziju s navršenih 40 godina života i najmanje 20 godina penzijskog staža.

U toku je razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode.