BiH
0

NSRS: Usvojen izvještaj o saradnji RS-a sa Haškim tribunalom

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su sinoć Izvještaj o saradnji institucija RS-a sa Haškim tribunalom za period od 1.oktobra do 31.decemba 2006.godine.

Primjedbe na izvještaj iznio je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović, naglašavajući da se u ovom kao i svim prethodnim, navodi da je saradnja sa Trubunalom u Hagu zadovoljavajuća, dok glavna tužiteljica Carla del Ponte iznosi suprotne stavove.

U izvještaju koji je sačinio Sekretarijat RS-a za saradnju sa Haškim tribunalom se navodi da su i u posljednja tri mjeseca prošle godine nastavljene aktivnosti saradnje institucija RS-a sa tim sudom, te da MUP RS-a intenzivno sprovodi aktivnosti usmjerene na pronalazak, lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju preostalih haških optuženika Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Stojana Župljanina.

Kada je u pitanju Karadžić, navedeno je da je nastavljena konstantna policijska opservacija i operativno nadgledanje njegove porodice, u cilju uočavanja i identifikovanja eventualnih sumnjivih ponašanja opserviranih osoba, odnosno saradničko – pomagačke mreže optuženog.

O toj opservaciji su, kako se ističe, sačinjavani dnevni policijski izvještaji, koji su dostavljani Uredu Haškog tribunala u Banjoj Luci, sa čijim predstavnicima se svakodnevno razmjenjuju operativno – obavještajne informacije.

Osim pomenutih aktivnosti, pripadnici MUP-a RS-a su 14.novembra 2006.godine, te 4. i 22.decembra 2006.godine održali radne sastanke u Podgorici sa pripadnicima MUP-a Republike Crne Gore, u cilju razmjene svih korisnih podataka, informacija, obavještenja i saznanja koja se odnose na haškog optuženika Radovana Karadžića.

Nastavljene su, navodi se, i koordinirane aktivnosti sa pripadnicima Bezbjednosno – informativne agencije Republike Srbije /BIA/, usmjerene na lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju Haškog optuženika Ratka Mladića, te da su svakodnevno vršene određene provjere vezane za osobe iz pomagačko – saradničke mreže ovog optuženika, kao i provjere određenih vozila, firmi i drugog o čemu je upoznat i Ured Haškog tribunala u Banjoj Luci

Ističe se i da je ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo sa svojim saradnicima 6. decembra 2006.godine u prostorijama Tužilaštva u Hagu održao službeni sastanak sa glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, te je upoznat sa određenim podacima i informacijama koje se odnose na haškog optuženika Župljanina.

"Nakon toga MUPRS-a je formirao istražni tim koji je zadužen isključivo za postupanje po ovom predmetu. Istražni tim je sačinio operativni plan rada usmjeren na lociranje, hapšenje ili dobrovoljnu predaju Župljanina, na osnovu kojeg su pripadnici Ministarstva preduzimali operativno – taktičke mjere i službene radnje usmjerene na praćenje i provjeravanje informacija u cilju lociranja ovog optuženog. Analizirani su izvještaji dobijeni sa terena, na osnovu kojih se zaključilo da optuženi Župljanin ne boravi na lokacijama na kojima su vršene ove radnje", kaže se u izvještaju.

Također, pripadnici MUP RS-a održali su i radni sastanak sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu – Regionalnog ureda u Banjoj Luci, sa zahtjevomi da se izvrše provjere iz njegovog personalno – poslovnog dosijea, ali još uvijek nisu dobijene tražene informacije od Agencije za istrage i zaštitu BiH.

"Kroz ranije uspostavljen kontakt sa Državnom graničnom službom BiH pismeno je zahtijevano hitno obavještavanje ovog ministarstva o prelasku državne granice Bosne i Hercegovine za 47 osoba u bilo kojem smjeru, za koja postoji sumnja da kontaktiraju sa optuženim Župljaninom, ali od DGS-a još uvijek nije primljen odgovor niti za jednu osobu", ističe se u ovom izvještaju.

Ističe se i da je MUP RS-a održao radne sastanke sa pripadnicima OBA/OSA BiH u Sarajevu i u Banjoj Luci, na kojima je dogovorena maksimalna saradnja, a posebno razmjena podataka, i koordinacija, kao i da su u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za finansijsko pomaganje optuženog Župljanina radnici MUP-a RS saslušali i uzeli izjave od više osoba.

Usvajanjem ovog izvještaj sinoć je okončana Sedma sjednica Narodne skupštine RS-a.