BiH
0

NSRS Ustavnom sudu BiH danas šalje odgovor na zahtjeve da se referendum stavi van snage

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja danas će u Banjoj Luci utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtjevom Bakira Izetbegovića, Šefika DŽaferovića i Safeta Softića da se odluka o raspisivanju referenduma o Danu Republike Srpske stavi van snage i da se donese privremena mjera kojom bi bila obustavljena njena primjena.

Odluka o tome da li će referendum o Danu RS--a biti održan zavisi od Ustavnog suda BiH. Ključne odluke morat će donijeti u narednim sedmicama. Prije svega razmatrat će zahtjev NSRS-a za preispitivanje odluke kojim je taj sud u novembru prošle godine obilježavanje dana RS-a proglasio neustavnim.

Ukoliko Ustavni sud BiH odbaci taj zahtjev vjerovatno će biti jednostavnije pretpostaviti odluku suda o zahtjevu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i dopredsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Safeta Softića i Šefika Džaferovića da se odluka NSRS-a o referendumu stavi van snage.

Ako ipak Ustavni sud prihvati zahtjev NSRS-a i poništi svoju prethodnu odluku o neustavnosti Dana RS-a, sve se vraća na početak, a po tome održavanje referenduma ne bi ni imalo smisla.

Paralelno sa novim zahtjevima Ustavnom sudu BiH Komisija za provođenje referenduma u RS-u redovno zasjeda svake sedmice. Danas će biti održan sastanak sa predsjednicima općinskih komisija za referendum.

S druge strane predsjednik RS-a Milorad Dodik u petak je izjavio da bez obzira na činjenicu što Centralna izborna komisija ne želi dostaviti podatke iz centralnog biračkog spiska Komisiji za referendum i bez obzira na mogućnost da Ustavni sud donese odluku o zabrani održavanja referenduma, ništa ne može spriječiti da se najavljeni referendum i održi.

U jeku predizborne kampanje i zategnutih političkih odnosa u narednom periodu sve zavisi od Ustavnog suda BiH, jer na nedavnoj sjednici Vijeće za implementaciju mira u BiH nije donijelo ništa konkretno osim što je pozvalo RS da ne održava referendum.