BiH
0

NSRS traži od PIC-a da poništi odluku visokog predstavnika

FENA
Narodna skupština RS-a obratila se Vijeću za provedbu mira u BiH (PIC) zahtjevom da poništi odluku visokog predstavnika kojom je proglašen Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari jer to izlazi izvan okvira mandata visokog predstavnika te odmah zaustavi aktivnosti OHR-a koje ruše Dejtonski mirovni sporazum.

Ovo je jedan od deset zaključaka koje je deset minuta nakon ponoći usvojila Narodna skupština nakon višesatne burne rasprave o odluci viskog predstavnika, a za što je glasalo 68 poslanika, protiv je bilo šest, a jedan poslanik suzdržan.

Skupština od institucija vlasti RS-a, naročito MUP-a RS-a, traži da izvršava svoje obaveze u skladu s Ustavom RS-a i zakonom, na čitavoj teritoriji RS-a, bez izuzetka bilo kojeg dijela teritorije ovoga bh. entiteta.

Također se od MUP-a RS-a traži da rasporedi dodatne snage i pojača svoje aktivnosti te preduzeme sve mjere na području čitave općine Srebrenica uključujući i Memorijalni centar Srebrenica - Potočari i okolnih općina u kontekstu pogoršane političke situacije radi obezbjeđenja sigurnosti građana na ovom prostoru.

Entitetski parlament je osudio odluku visokog predstavnika, uz ocjenu da se njome on "direktno i pristrano stavio u ulogu" podrške jednom političkom bloku u BiH, ignorirao Parlament BiH i stavove jednog entiteta, ugrozio mir i stabilnost, kako jednog područja u RS-u, tako i cijele BiH i načinio veliku političku grešku".

"Davanjem stalnih darova i pravljenjem ustupaka ektremistima problem se neće riješiti, jer su njihovi apetiti nezajažljivi. Njihov cilj je potpuna redefinicija i radikalna rekonstrukcija BiH, protiv volje svih konstitutivnih naroda i konstitutivnih dijelova BiH", navodi se u zaključku Narodne skupštine RS-a.

OHR popušta, kako se dalje ističe, pred "vaninstitucionalnim pritiscima i šalje poruku da se ciljevi u BiH mogu ostvariti pritiscima, prijetnjom, neredom, narušavanjem ustavnog poretka, nacionalističkom retorikom, što je potpuno suprotno Dejtonskom sporazumu".

Zaključeno je i da je visoki predstavnik svojom odlukom srušio ono što je gradio u proteklih 16 mjeseci, te Narodna skupština traži od svih predstavnika RS-a da prekinu političke kontakte sa Christianom Schwarzom-Schillingom bez obzira koju dužnost obavlja ili pretenduje da obavlja u BiH ili izvan nje.

Poručeno je da Narodna skupština ne prihvata nijednu odluku kojom bi se mimo Ustavom propisane procedure, od strane domaćih ili međunarodnih faktora bilo koji i bilo koliki dio teritorije RS-a izdvojio ili u poseban status ili prenio u nadležnost BiH ili drugog entiteta.

"Niko ni u RS-u, ni u BiH nema mandat da mijenja unutrašnje teritorijalno uređenje mimo Ustavom propisane procedure jer time dovodi u pitanje čitav Dejtonski mirovni sporazum i ukupno unutrašnje uređenje i odnose u BiH", rečeno je u zaključku Parlamenta RS-a.

Od predsjednika RS-a Milana Jelića zatraženo je da odmah pozove na usaglašavanje oko daljeg djelovanja sve predstavnike RS-a u zajedničkim organima BiH i da zajedno s entitetskom vladom i Kolegijem Skupštine utvrdi jedinstven stav o "najnovijem pokušaju međunarodne zajednice da destabilizira BiH i napravi nove ustupke ekstremistima, ugrozi mir i bezbjednost u općini Srebrenica, RS-u i BiH".

Narodna skupština RS-a pozvala je sve institucije u RS-u, nosioce vlasti i opoziciju u RS-u da o najkrupnijim pitanjima ustavnog uređenja, mira i sigurnosti, održavaju redovne dogovore i vode jedinstvenu politiku.

Podržani su i zaključci Vlade RS-a povodom odluke visokog predstavnika i upozorena Vlada RS-a, OHR i organi pravosuđa u RS-u da su dužni odmah preduzeti mjere, na osnovama Ustava BiH i RS-a i zakona, a naročito na osnovama Krivičnog zakona RS-a protiv svih koji čine, ili budu direktno činili djela protiv ustavnog uređenja BiH i RS-a na području općine Srebrenica.

U skupštinskom zaključku se smatra neustavnom i nezakonitom odluka o pokretanju inicijative kod institucija BiH i međunarodnih institucija na temelju Rezolucije o posebnom statusu općine Srebrenica u okviru Ustava BiH, koju je donijela Skupština općine Srebrenica 24. marta ove godine.

Od Vlade RS-a se traži da povuče svog predstavnika "iz nametnute Komisije za Srebrenicu" i da svoje programe (u Srebrenici i drugdje) dalje samostalno vodi, u skladu sa s Ustavom i zakonom.

Na kraju je poručeno zaključkom da RS ne osporava postojanje Memorijalnog centra - mezarje u Potočarima i odaje počast žrtvama koje treba da počivaju u miru i dostojanstvu.

"Kao što je više puta ponovljeno, u domaćim i međunarodnim dokumentima, postojanje Memorijalnog centra nije i ne može biti razlog za teritorijalno preuređenje RS-a i BiH. Narodna skupština RS-a traži da se Memorijalni centar registrira kao ustanova u RS-u, u skladu sa zakonima RS-a", kaže se u desetom zaključku Narodne skupštine usvojenom povodom odluke visokog predstavnika.

Usvojena je i Informacija o mjerama Vlade RS-a u vezi s područjem općine Srebrenica.