BiH
0

NSRS: Strategija razvoja je mrtvo slovo na papiru

FENA
Tekst strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Republici Srpskoj (RS) od 2011. do 2013. je kvalitetno urađen, ali je ona neostvariva i završit će kao mrtvo slovo na papiru.

To je generalna primjedba koju je danas opozicija u Narodnoj skupštini RS-a iznijela na predloženu strategiju koja je razmatrana na početku sjednice.

Ukazali su da dokument ne donosi najkonkretnije mjere, u smislu olakšica u fiskalnom segmentu i o pitanju podsticaja iz raznih izvora, pa sve do smanjenja kamata za sredstva koja su dostupna iz raznih kreditnih linija.

Iz SDS-a je predložen zaključak kojim se zadužuje Vlada da do 31.decembra donese akcioni plan realizacije strategije s pojedinačnim iznosima neophodnim za njeno provođenje, jer bez toga ovaj dokument će biti još samo jedan u nizu koji su usvojeni, ali ništa više nije urađeno.

Rasprava o ovoj temi na momente je skretala u političke vode, gdje je u fokusu bila i saradnja dviju entitetskih vlada, te međusobne optužbe vladajuće stranke i opozicije da li je Vlada RS-a prekršila zaključak koji je usvojila u Skupštini RS-a da je “Federalna vlada nelegalna” i da s njom kao takvom ne treba sarađivati.

S dnevnog reda današnje sjednice povučeni su izvještaj glavnog revizora RS-a o reviziji konsolidiranog izvještaja budžeta RS-a i finansijskih izvještaja budžetskih korisnika za 2010. i izvještaj o aktivnostima i poslovanju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za prošlu godinu, jer su glavni revizor RS-a Boško Čeko i njegov zamjenik službeno odsutni.

U toku je rasprava o konsolidiranom izvještaju o izvršenju budžeta RS-a za prvo polugodište.