BiH
0

NSRS: SDA i SDP traže povećanje sredstva za povratak u RS

FENA
Klub poslanika SDA-SDP BiH u Narodnoj skupštini RS-a večeras je podnio amandmane na predloženi budžet RS-a za 2012., kojim bi se povećala sredstva za povratak u RS, te grantovi za Merhamet i udruženja civilnih žrtava rata iz reda Bošnjaka i Hrvata.

Obrazlažući na sjednici entitetskog parlamenta zahtjeve ovih klubova, poslanik SDA Senad Bratić pozvao je Vladu da kroz veća budžetska izdvajanja pomogne izgradnju infrastrukture i stambenih jednica u povratničkim naseljima, te poveća pomoć za izgradnju vjerskih objekata i podršku civilnim žrtvama rata.

"Sredstva za povratak u RS u budžetu RS su nesrazmjerno umanjenja, a u nekim dijelovima uopće nisu planirana. Povratnici spadaju u posebnu grupu građana čiji problemi se ne mogu riješiti u okviru drugih ministarstva“, kazao je Bratić i u ime Kluba SDA-SDPBiH pozvao da se za poveća grant za povratak za 1,5 milion maraka.

Drugim amandmanom traže povećanje sredstva za 50.000 maraka za Merhamet, a za rad udruženja civilnih žrtava rata Bošnjaka i Hrvata povećanje granta za 60.000 maraka, jer su veća sredstva neophodna budući da bave sudbinom nestalih Bošnjaka i Hrvata, a u lokalnim zajednicama veoma teško dolaze do sredstava za rad.

Trećim amandmanom SDA i SDP je zatražio povećanje granta nerazvijenim općinama.

Prijedlog budžeta RS za 2012. godinu iznosi milijardu i 825 miliona KM i, kako je rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija, nije bitnije promijenjen u odnosu na nacrt tog dokumenta.

Činjenica je da budžet RS neće moći stupiti na snagu 1.januara 2012., te će na novom, posebnom, zasjedanju parlament RS usvojiti odluku o privremenom finansiranju, do stupanja na snagu budžeta koji treba da bude potvrđen i u Vijeću naroda.

Tokom rasprave poslanik DP-a Dragan Čavić ukazao je da u narednoj godini povećanja otplate unutrašnjeg i spoljnog duga iznose još 80 miliona, te ukazao na potrebu mjera štednja na svim nivoima.

Šef Kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić smatra da je budžet neracionalan, nerealan i bez mjera štednje.

"Tražili smo preispitivanje učinka rada brojnih agencija u RS, ali to nije učinjeno, a neke samo za plaće izdvajaju skoro po 90 posto od sredstava koja im se doznačavaju“, kazao je Đerić i postavio pitanje opravdanosti takvih izdvajanja.

Kritikovao je činjenicu da nisu povećane subvencije za podsticaj izvoza, kao i poljoprivredu, te ukazao da su ukinuti grantovi za stambeno zbrinjavanje porodica sa petero i više djece i subvencije za električne energiju za socijalno ugrožene kategodije.

Poslanik SDS-a Zoran Latinović ukazao je da RS ne može sebiti dozvoliti luksuz da u narednoj godini kupuje poslovne prostore po astronskim cijenama, da infrastrukturni radovi traju godinama i previše koštaju.

Zanimljivo je da u višesatnoj raspravu nisu diskutovali poslanici vladajuće stranke u RS.