BiH
0

NSRS: Rasprava o budžetu RS-a za narednu godinu počela negodovanjem opozicije

FENA
U Banjoj Luci je počela šesta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj poslanici treba da razmatraju Prijedlog budžeta RS-a za 2008. godinu po hitnom postupku, koji iznosi milijardu i 500 miliona KM.

Na početku sjednice iz SDS-a i SRSRS-a stigao je prijedlog da se prvo razmatra Ekonomska politika RS-a za narednu godinu te upućene primjedbe što se entitetski budžet odmah razmatra u formi prijedloga, a ne nacrta zakona.

Reagirao je predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić navodeći da se prijedlog nekog akta može razmatrati po hitnom postupku u formi prijedloga ukoliko za to postoje posebni razlozi.

Pored budžeta na predloženom dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu RS-a i Prijedlog dokumenta ekonomske politike za 2008. godinu, svi upućeni u skupštinsku proceduru po hitnom postupku.

Razlozi za donošenje budžeta RS-a za 2008. godinu po hitnom postupku uvjetovani su završetkom budžetskog procesa za narednu fiskalnu godinu, kratkoćom vremena koje je ostalo i nemogućnosti usvajanja budžeta kroz redovnu proceduru.

Ukupni okvir budžetskih sredstava za 2008. iznosi milijardu i 500 miliona KM i čine ga: domaći prihodi, u iznosu milijardu i 436 miliona KM i finansiranje po osnovu primljenih otplata datih zajmova krajnjim korisnicima i inostranih kredita u iznosu 64 miliona KM.

Prijedlogom budžeta RS-a za 2008. planira se izdvojiti 475,9 miliona KM za plaće i naknade troškova zaposlenih, što čini 31,7 posto ukupnih budžetskih rashoda i predstavlja povećanje za 2,4 posto u odnosu na 2007. godinu.

Ukupno planirana sredstva za plaće i naknade troškova zaposlenih u 2008. veća su za 68,9 miliona, odnosno 16,9 posto u odnosu na 2007. godinu.

Razlozi za povećanje plaća i naknada u 2008. u odnosu na 2007. godinu proističu iz Odluke entitetske Vlade kojom je utvrđena najniža cijena rada u RS-u, u iznosu od 94 KM, kao i povećanog broja zaposlenih.

Najznačajnija izdvajanja na pozicijama grantova, subvencija i tekućih pomoći u Prijedlogu budžeta RS-a za 2008. odnose se na: namjenska izdvajanja za finansiranje povratka u iznosu od 5,6 miliona KM, namjenska izdvajanja Fondu PIO u iznosu od 155,0 miliona KM, izdvajanja za vojne invalidnine u iznosu od 123,0 miliona KM, civilne invalidnine u iznosu od 7,9 miliona KM, sredstva za podsticaj poljoprivrede u iznosu od 77,0 miliona KM, namjenska izdvajanja Fondu za zdravstveno osiguranje u iznosu od 40 miliona KM, sredstva za sufinansiranje Željeznica RS-a u iznosu od 32,5 miliona KM.

Tu su i namjenska izdvajanja za socijalno zbrinjavanje radnika u iznosu od 24,0 miliona KM, namjenska izdvajanja za borački dodatak u iznosu od 10,0 miliona KM, projekte i programske aktivnosti naučnih institucija u iznosu od 4,7 miliona KM, sredstva subvencije za električnu energiju za socijalno ugrožene kategorije u iznosu od četiri miliona KM, te sredstva pomoći i podrške zapošljavanju mladih u 2008. godini u iznosu od 2,0 miliona KM.

U toku je rasprava o predloženom dnevnom redu.