BiH
0

NSRS: Prihvaćeno da himna RS-a bude samo melodija "Bože pravde"

FENA
Narodna skupština Republike Srpske danas je po hitnom postupku usvojila Ustavni zakon o izmjeni Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a kojim će himna RS-a biti dosadašnja himna “Bože pravde” samo melodija bez teksta.

Radi se o kompoziciji Davorina Jenka iz 1872. godine, komponovanoj za pozorišni komad ''Markova sablja'' bez teksta.

Protivljenje ovom rješenju iskazali su poslanici SDA, SBiH, SDPBiH zbog činjenice da se druga dva naroda ne mogu prepoznati u ovoj himni, te posebno naglašavajući da je nedovoljno samo izbaciti tekst “Bože pravde” i time zadovoljiti Odluku Ustavnog suda BiH kojim je himna RS-a proglašena neustavnom.

Protiv himne je bio i SDS iz drugih razloga, jer smatraju da se ovim rješenjem ustvari gubi himna “Bože pravde” jer njena srž nije melodija koja je komponirana za pozorišni komad.

Ove izmjene ustavnog zakona usvojene su po hitnom postupku sa 45 poslaničkih glasova, a s obzirom na složenost i osjetljivost posla u predlaganju rješnja za himnu RS-a, te nemogućnosti da kvalitetno u kratkom roku predloži kompletno rješenje za himnu RS-a i u situaciji izvjesne skore objave konačnog teksta Odluke Ustavnog suda BiH.

Komisija za simbole RS-a je u hitnoj proceduri utvrdila prijedlog da se kao himna koristi muzička podloga dosadašnje himne RS-a, tj. kompozicija Davorina Jenka, s obzirom na to da je Odlukom Ustavnog suda kao sporan i diskriminirajući označen dio teksta himne ''Bože pravde'', ali ne i njena muzička podloga, navedeno je u obrazloženju izmjena Ustavnog zakona o simbolima RS-a.

Djelimičnom Odlukom Ustavnog suda BiH od 30. marta 2006. godine članovi 2. i 3. Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS-a proglašeni su neustavnim. Objavljivanjem ove odluke oni će prestati da važe, što znači da će RS ostati bez člana zakona kojim se utvrđuje koja kompozicija je himna RS-a.

Članom 2. zakona propisano je da ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenom glasniku Republike Srpske'', upravo zbog razloga hitnosti koji su naprijed navedeni.

U Skupštini RS-a je u toku rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora.