Nastavak sutra
0

NSRS: Prekinuta rasprava o rebalansu budžeta RS-a

FENA
Poslanici Skupštine Republike Srpske prekinuli su večeras raspravu o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, a nastavak je zakazan za sutra.

I pored današnje cjelodnevne burne i suprostavljene polemike ostao je privaljen veći broj poslanika koji žele da diskutuju.

Entitetska vlada je rebalansom planirala da se bužetski okvir smanji za 15 miliona i da iznosi milijardu i 810 miliona KM.

U obrazloženju predloženog rebalansa Vlada RS-a je priznala da je radi smanjenja fiskalnog deficita i unapređenja srednjoročne fiskalne održivosti, krenula u pregovore s MMF-om o odobrenju novog kreditnog aranžmana.

"Radi odobrenja stand-by aranžmana, potpisano je Pismo namjere Bosne i Hergovine prema MMF-u, u kojem se Vlada RS-a, između ostalog, obavezala da će usvojiti rebalans budžeta u skladu s obavezama iz ovog pisma do sredine septembra 2012. godine", stoji u dokumentu. Vlada RS-a također priznaje da su prihodi smanjeni ispod planiranog nivoa, a posebno kada je riječ o prihodima od indirektnih poreza, ali i entitetskog poreza na dobit.

Tokom današnje cjelodnevne skupštinske rasprave čuli su se suprostavljeni stavovi vladajuće stranke u RS-u i opozicije koja je već najavila da neće glasati za predloženi rebalans. Najviše primjedbi prema Vladi bilo je da je štedjela na socijalno-ugroženim kategorijama, ali ne i na reprezentaciji, budžetskim izdvajanjima za medije i za, između ostalog, vjerske zajednice koje su dobile čak pet miliona više sredstava.

Također, primjedbe su upućene i zbog činjenice da je budžet predsjednika RS-a oko deset miliona, a da nisu planirana dodatna sredstva za ublažavanje posljedica suše u RS-u. Na ove kritike opozicije, entitetski premijer Aleksandar Džombić je rekao da u rebalansu nema radikalnih rezova i smanjenja socijalnih davanja, te da je stoga opozicija i nervozna.

Ukoliko bude usvojen rebalans budžeta mora dobiti potvrdu i u Vijeću naroda RS-a kako bi mogao stupiti na snagu. Osim o rebalansu budžeta, poslanici bi sutra trebalo da se izjasne i o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS za 2012., te Prijedlogu odluke o prihvatanju zaduženja RS prema MMF-u.

Na dnevnom redu ovog posebnog skupštinskog zasjedanja je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju. Nastavak sjednice zakazan je za 10 sati.