BiH
1

NSRS: Pred poslanicima izmjene Zakona o visokom obrazovanju

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske razmatrala je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim se studentima produžava rok prava prenosa dva predmeta u narednu godinu studija, odnosno najviše 15 ECTS bodova, počev od akademske 2012/2013.godine.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Anton Kasipović rekao je da je većinu ovih izmjena Zakona o visokom obrazovanju predložila Rektorska konferencija RS-a, a na inicijativu studentskih predstavničkih tijela u Republici.

Kasipović je pojasnio da je ovim zakonskim rješenjem data mogućnost studentima da završe studije u statusu redovnog studenta produženjem roka studiranja maksimalno za dvije godine u odnosu na redovno trajanje studijskog programa.

On je zatražio podršku ovom zakonu jer, kako je rekao, ide u korist daljem razvoju visokog obrazovanja u RS.

Ovim prijedlogom zakona omogućeno je studentima upisanim na diplomske i postdiplomske studije u skladu sa odredbama Zakona o univerzitetu produžetak studija za još jednu godinu po starim nastavnim planovima i programima.

Članom 3 Prijedloga zakona produžen je rok za prijavu doktorskih disertacija i zvanja doktora nauka do 30. septembra 2017. godine, navodi se u obrazloženju ovog prijedloga zakona. Poslanik SNSD-a Gordana Đurić rekla je da se obrazovni sistem u Republici Srpskoj počeo urušavati još za vrijeme Vlade PDP-a.

Potpredsjednica Narodne skupštine Srpske i poslanik SDS-a Snježana Božić iznijela je primjedbu što se ovaj Zakon razmatra po hitnom postupku. "Kada se ovaj zakon donese, on može imati reperkusije po studente koji imaju ispite u oktobarskom roku", zaključila je Božićeva.

U ime kluba SNSD-a,Đorđe Kojić predložio je zaključak kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu, odnosno resorno ministarstvo da što hitnije izvrši izmjene Pravilnika o sastavu i načinu rada komisije za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja.

"Ovim zaključkom će se omogućiti da građani Brčko distrikta koji imaju državljanstvo Republike Srpske mogu pod jednakim uslovima izvršiti priznavanje stranih visokoškolskih ustanova", dodao je Kojić.

Poslanik PDP-a Zoran Đerić smatra da je potrebno da resorno ministarstvo sačini ozbiljnu analizu dosadašnjih rezultata bolonjskog procesa.