BiH
0

NSRS: Povećane plaće stručnih saradnika u sudovima

FENA
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su večeras po hitnom postupku Zakon o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u RS-u, koji se odnosi na povećane plaća za stručne saradnike u okružnim sudovima, kao i više stručne saradnike u Vrhovnom sudu RS-a.

Ovim dopunama regulirano je i pitanje naknade za godišnji odmor – regres sudija i tužilaca.

U Zakonu je navedeno da budući da stručni saradnici u okružnim sudovima rade na vrlo složenim poslovima, kako u krivičnom tako i u parničnom referatu, te imaju manju plaću nego stručni saradnici u osnovnim sudovima (plata stručnih saradnika u osnovnim sudovima iznosi 1.200 KM) pa se ukazala potreba da se stručnim saradnicima u okružnim sudovima plaća poveća na 1.400 KM, a višim stručnim saradnicima u Vrhovnom sudu na 1.800 KM.

Viši stručni saradnici se mogu zapošljavati u Vrhovnom sudu pod uvjetom da se radi o diplomiranom pravniku sa položenim pravosudnim ispitom i iskustvom na radu na pravnim poslovima od najmanje pet godina.

Viši stručni saradnik pomaže sudiji u njegovom radu, vrši analizu pravnih pitanja, priprema predmete za suđenje, te obavlja samostalno ili pod nadzorom i po uputstvima sudije i druge stručne poslove predviđene zakonom ili pravilnikom.

Ovaj zakonskki akt usvojen je bez rasprave u Narodnoj skupštini RS-a.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o platama zaposlenih u organima uprave RS-a, po hitnom postupku, koji je i posljednji zakon na današnjoj Sedmoj posebnoj sjednici.