BiH
0

NSRS: Poslanici traže javnu raspravu o zakonu o provjeri načina sticanja imovine

FENA
Većina poslanika Narodne skupštine Republike Srpske predložila je večeras da se Nacrt zakona o provjeri načina sticanja imovine uputi u javnu raspravu kako bi svoj stav o ovom zakonskom aktu dala stručna javnost i građani.

Prema ovom zakonskom aktu na provjeri će se naći imovina pravnih, fizičkih ili s njima povezanih osoba, veća od pola miliona KM, a stečena nakon 1. januara 1997. godine za koju postoji sumnja da je u odnosu na regularne prihode znatno uvećana.

Također, predviđa se osnivanje i nadležnost agencije za provjeru načina sticanja imovine i upravljanje nelegalno stečenom imovinom, kao i postupak oduzimanja i postupanja takvom imovinom, radi sprečavanja uključivanja te imovine u legalne tokove poslovanja.

Raprava o ovom zakonskom aktu još uvijek je u toku.

Poslanici su prethodno usvojili Zakon o veterinarstvu, koji uvodi standarde koji su neophodni za pregovaranje BiH sa Evropskom unijom, a donošenjem potrebnih podzakonskih akata omogućit će se potpuno sprovođenje ovog zakona i time efikasnija veterinarska služba i bolja zaštita životinja.

Prihvaćane su i izmjene i dopune Porodičnog zakona i Zakon o izmjeni Zakona o zaštiti životne sredine RS-a.