Uprkos protivljenju Bošnjaka
0

NSRS počela raspravu o zakonu o referendumu u RS

FENA
Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi, koji je po hitnom postupku predložila Vlada RS-a, bit će razmatran na današnjoj sjednici Narodne skupštine, iako su bošnjački poslanici tražili njegovo povlačenje.

Kako njihov prijedlog nije usvojen napustili su zajsedanje na početku rasprave o tom zakonu.

Prethodno je i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Šefket Hafizović apelirao na Vladu RS-a da povuče zakon s dnevnog reda, jer je, kaže, antiustavan i antidejtonski.

On je izrazio žaljenje i što do sada nije djelovao OHR u vezi s ovim pitanjem, ističući da je vrijeme da se uskrati antidejtonsko i antiustavno djelovanje.

Nije dobro da se ova materija, naveo je, razmatra i donosi na jednom nivou, RS, a nije definirana na državnom, budući da se zakoni moraju usaglašavati.

I poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović ponovio je da je Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi protivdejtonaski i protivustavan i da ga ne mogu prihvatiti.

Zbog toga su napustili skupštinsko zasjedanje na početku rasprave o toj tački.

U uvodom izlaganju ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac obrazložio je Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a uz stav da je on u skladu s Ustavom RS-a kojim je propisano da Narodna skupština može zatražiti da se o pojedinim pitanjima iz njene nadležnosti građani izjasne na referendumu.

Vladinim Prijedlogom zakona o referendumu i građanskoj inicijativi uređuje se raspisivanje i provođenje republičkog i referenduma u općini, odnosno gradu, organi za njegovo provođenje, način neposrednog izjašnjavanja građana, zaštita prava građana u provođenju referenduma i način ostvarivanja građanske inicijative.

Zakon predviđa da odluku o raspisivanju referenduma donosi Narodna skupština RS-a prostom većinom glasova ukupnog broja narodnih poslanika, a da prijedlog za raspisivanje mogu podnijeti predsjednik RS-a, Vlada, najmanje 30 narodnih poslanika ili najmanje 10.000 birača.

Opozicija, poslanici SDS-a, PDP-a i SRRS-a najavljuju da u Parlamentu neće podržati Vladin prijedlog zakona, jer u njemu nema referendumskih pitanja niti se precizira kada se raspisuje odluka o izjašnjavanju građana.

SDS će amandmanski zatražiti da se u zakonu definira izjašnjavanje građana o ustavnim promjenama i pristupanju BiH NATO-u.