BiH
0

NSRS: Oštre optužbe o dodjeli koncesija u RS-u

FENA
Ugovori o datim koncesijama u RS-u, posebno kada je riječ o malim hidroelektranama, treba da se revidiraju, te je neophodno provjeriti i date koncesije za druge oblasti, ali i zakonsku regulativu i nadležnosti u ovom poslu.

Na ove činjenice ukazano je tokom večerašnje rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o izvještaju o radu Komisije za koncesije RS-a u 2010.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić iznio je oštre kritike kako je ovo veoma neuređena oblast, a da je vladajuća struktura doprinijela da ona bude “haotična”.

“Ljudi koji su učestvovali u dodjeli koncesija su veoma korumpirani, a to se odnosi i na Komisiju na koncesije i na dio saradnika Ministarstva poljoprivrde”, tvrdi Stanić uz opasku da se to ne odnosi na aktulenog ministra Miroslava Milovanovića.

Siniša Dodik, iz SNSD-a uputio je primjedbe da su to teške optužbe, te zatražio od Stanića dokaze za takve tvrde, koje, je, kako navodi, poslanik SDS-a prvo trebao dostaviti nadležnim organima, “a ne iznositi u skupštinskoj sali”.

Stanić mu je odgovorio da je sve to spreman, i argumentovano i podrobnije, iznijeti na svakom mjestu, ustvrdivši da je “medijski mrak u Skupštini, zašto je opet odgovoran režim u RS-u”.

Ministar Milovanović tvrdi da će modeli o dodjeli koncesija biti promijenjen, a odbio je da komentira kako su one dodjeljivane u ranijem periodu.

Poslanik PDP-a Velimir Sakan je u svom izlaganju podsjetio da je dato čak 20 koncesija za izgradnju minihidroelektrana u slivu rijeke Vrbanje, u općini Kotov Varoš.

“To je toliko ozbiljno da treba da se zapitamo ko je učestvovao u ovom davanju koncesija”, rekao je Sakan i upitao šta bi bilo s tom opštinom, koja ima problem sa vodosnabdijevanjem, da su se i zaista izgradile te minihidroelektrane.

Zakon o koncesijama u RS-u donesen je 2002., a donošenje novog incirano je tokom večerašnje rasprave.

Poslanik SNSD-a Uroš Gostić ističe da ovu materiju regulira nekoliko zakona, a ne samo onaj o koncesijama, a iznio je i primjedbe na veoma malo sredstava naplaćenih od datih koncesija.

U svom izvještaju o radu u prošloj godini Komisija za koncesije je upozorila da bi se RS mogla suočiti s velikim brojem sudskih sporova od koncesionara za male hidroelektrane, a zbog neizdavanja urbanističkih saglasnosti i čekanja na potrebnu dokumentaciju.

Rasprava o ovoj tački je još u toku.