BiH
0

NSRS: Opozicija oštro napala prijedlog izmjena Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Poslanici opozicije su danas oštro napali prijedlog Izmjene Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost. Dragan Čavić i Vukota Govedarica su rekli da je nedopustivo da poslanici materijal za ovu tačku dnevnog reda dobijaju dan prije početka zasjedanja Narodne skupštine RS.

"Čega ste se vi odrekili? Kako ste vi solidarni? Da li je predsjednik solidaran sa svojih deset miliona maraka koje ima na trošenje? Zašto nije dao pet miliona i bio solidaran? Lako je biti solidaran sa rukom u tuđem džepu. Što se vlastodršci ne odreknu svojih voznih parkova i tako budu solidarni", pitao je Čavić.

On je dodao da RS ima najveće opterećenje na platu i da samo FBiH ima veća opterećenja. On je dodao da RS ima 39,6 posto opterećenje na bruto osnovicu i da je iza RS Slovenija, Makedonija, Hrvatska, Srbija.

"Šta mi radimo? Mi pod paravanom lažne solidarnosti poništavamo šansu razvoja naše privrede. Ovo je samo opterećenje. Vlada RS nas je lagala o ekonomskoj politici. Nemamo registar parafiskalnih nameta i oni se određuju kako im 'prahne'. Učešće investicija u RS je potpuno katastrofalno. Imamo samo interese spekulanata. Jedna grupa oligarha je solidarno pljačkala građane RS godinama i to je jedina solidarnost. Ovdje je na djelu pustošenje kompletnog javnog sektora, a mi pričamo o solidarnosti tako što se zavlači ruka u džep običnog čovjeka", kategoričan je Čavić.

Klub poslanika Srpske demokratske stranke također neće prihvatiti ovaj prijedlog, rekao je šeh poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica i dodao da je nepristojno da se na godišnjicu poplava u Šamcu podižu bijeli šatori.

"Imamo nenarodnu vladu i nenarodnu vlast. Od bijelih čizmica došli smo do bijelih šatora. Da li je to bila proslava i to zato samo zato što na nju dolazi predsjednik RS. Zašto se ovaj zakon donosi u hitnom postupku. On ima skoro 500 stranica i zar smo mogli od juče da to sve pročitamo? Bojim se da vlast to namjerno radi, jer ste dobro znali da 31. maja ovaj zakon ističe", istakao je Govedarica.

Poslanika SNSD-a Igor Radojičić dodao je da Vlada RS i Fond solidarnosti moraju više slušati potrebe lokalnih zajednica.

"Posao je završen. Građanima su pomogli vaučeri. Sada treba razmišljati o drugim prioritetima. Grad Banja Luka se nekoliko puta javio Vladi sa zahtjevom da se pomogne u određenim sanacijama. Klizišta u Banjoj Luci su prouzrokovala štetu koja je procijenjena na 4 miliona maraka. Ključno je da Vlada RS finansira izgradnju novog mosta u Česmi", kazao je Radojičić.