BiH
11

NSRS: Opozicija napustila sjednicu, Šukalo i Đorđić najavili da će stajati ispred govornice

Piše: Er. M.
Goran Đorđić i Adam Šukalo
Goran Đorđić i Adam Šukalo
Opozicija u Republici Srpskoj napustila je sjednicu parlamenta RS-a istučući kako neće učestvovati u raspravi o Prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku.

Predsjednik Kluba poslanika Koalicije Domovina Mihnet Okić tražio je pauzu od 30 minuta kako bi se normalizovala situacija u Narodnoj skupštini RS-a nakon što su zastupnici Adam Šukalo i Goran Đorđić stali ispred skupštinske govornice i pokušali blokirati održavanje sjednice.

Šukalo i Đorđić su najavili da će nastaviti stajati ispred skupštinske govornice sve dok ih ne izbace.

Opozicija je žestoko kritikovala vlast u manjem bh. entitetu, a Vukota Govedarica (SDS) tražio je od potpredsjednika parlamenta RS-a Nenada Stevandića da nakon usvajanja zakona podnese ostavku.

Još oštriji je bio Dragan Čavić (NDP) koji je kazao kako kompletna Vlada Republike Srpske na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović treba podnijeti ostavku.

On je dodao da je ovo jedini legitimni otpor koji opozcija može pružiti u ovom trenutku.

Podsjećamo, zastupnici Narodne skupštine su usvojili dnevni red po kojem će razmatrati prijedlog Zakona o radu po hitnom postupku. U međuvremenu je nastavljena sjednica i odobrili da se predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić obrati u Skupštini.

Mišić je nastavila da se obraća poslanicima mimo govornice zbog čega je osiguranje bukvalno iznijelo predsjednicu Saveza sindikata iz sale u hodnik.

Ispred zgrade Skupštine se nalazi nekoliko desetina okupljenih demonstranata koji se protive usvajanju Zakona o radu.

Savez sindikata RS-a organizuje proteste prije početka posebne sjednice Narodne skupštine RS-a na kojoj će poslanici raspravljati o Prijedlogu zakona o radu po hitnom postupku, za koji sindikalci tvrde da umanjuje stečena radnička prava.