BiH
5

NSRS: Opozicija napušta sjednicu kada počne rasprava o Zakonu o javnom redu i miru

Piše: G. D.
NSRS (Foto: Klix.ba)
NSRS (Foto: Klix.ba)
Poslanici Narodnog demokratskog pokreta, Partije demokratskog progresa i Srpske demokratske stranke napustit će skupštinsku salu kada počne rasprava o Nacrtu zakona o javnom redu i miru.

Iako rasprava o Nacrtu ovoga zakona još nije ni počela, lider NDP-a Dragan Čavić rekao je da poslanici opozicije neće učestvovati u raspravi o zakonu koji ubija građanske slobode i doprinosi uspostavljanju diktature u RS.

"Vlast u RS strahuje od građanskih sloboda. I sada svako ko ima Viber, Gmail, Facebook ili What's up nalog mora paziti šta priča, jer može provesti nekoliko dana iza rešetaka. Kopat ćemo rupe kao car Trojan da bismo rekli šta mislimo. Nijedna zemlja regiona nema ovakav zakon", rekao je Čavić.

Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)
Dragan Čavić (Foto: Klix.ba)

On je podsjetio da je ovaj Zakon u NSRS razmatran i početkom jula prošle godine, ali tada se o njemu, u jeku priprema za opšte izbore, nije govorilo kako je trebalo. Ali, dodao je on, sada je prilika da se reaguje kvalitetno.

"U Zakonu nigdje ne piše da je internet javno mjesto, ali piše u obrazloženju zakona. To je suviše široka formulacija koja čak i sudovima daje ogromnu slobodu u tumačenju. Ovo je pokušaj uvođenja verbalnog delikta kao krivičnog djela. Postavlja se, međutim, pitanje kako će taj zakon regulisati pozivanja Rajka Vasića na strijeljanja i vješanja? Pokušali smo razgovarati sa vladom, ali to je nemoguće i zbog toga nećemo učestvovati u raspravi. Kome da govorimo? Zidovima? Ako misle svojom glavom, neće im trebati opozicija", istakao je Čavić.

Lider Srpske radikalne stranke Milanko Mihajlica rekao je da će oni donijeti odluku o napuštanju sjednice u toku skupštinske pauze, u skladu sa dogovorom sa koalicionim partnerima. On je uvjeren da se zakon donosi zbog afere "Dva papka".

Adam Šukalo (Foto: Klix.ba)
Adam Šukalo (Foto: Klix.ba)

"Vidjeli ste kako vlast reaguje kada mediji objave nešto što njima ne odgovara. Oni na ovaj način, ovim zakonom, pokušavaju spriječiti da se takvo nešto ponovi. Vlast se plaši da se slična afera ponovo ne otkrije putem društvenih mreža. Usvajanjem ovog Zakona otvaraju se vrata za nedemokratsku vlast u RS", istakao je Mihajlica.

I član PDP-a Branislav Borenović je najavio da će poslanici ove političke partije napustiti skupštinsko zasjedanje kada počne rasprava o spornom zakonu, naglašavajući da je vlast odbila sve pružene ruke.

"Poslanici nemaju hrabrosti da glasaju protiv ovog zakona i to nam samo govori kolika je zapravo potreba vlasti da kontroliše sve. Namjera tog zakona je da kazni svakog građanina koji drugačije razmišlja. Čak i oni poslanici koji su orijentisani izrazito demokratski i evropski, poput Igora Radojičića, podržavaju ovaj zakon. Deset dana nismo riječ čuli od njega. Tražili smo ga po Twitteru da čujemo njegovo mišljenje. Ovaj Zakon je protiv Poslovnika o radu RS i protiv Ustava RS", istakao je Borenović.

Lider naprednjaka Adam Šukalo smatra da nije dobro što će opozicija napustiti sjednicu NSRS, jer tako neće moći predložiti amandmane, niti će učestvovati u konkretnoj raspravi.

Milanko Mihajlica (Foto: Klix.ba)
Milanko Mihajlica (Foto: Klix.ba)

"Imam amandman koji će onemogućiti da se ovaj zakon zloupotrijebi. Opasnost gubljenja ljudskih prava postoji samo u članu sedam ovoga zakona, ali baš zato o tome treba razgovarati i predlagati amandmane. Ne mogu da vjerujem da opozicija ne želi polemisati o ovome", rekao je Šukalo.