BiH
1

NSRS: Opozicija mikrofone predala Radojičiću i ponovo napustila salu

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini RS-a danas su na početku sjednice izvadili mikrofone iz svojih poslaničkih stolova i predali ih simbolično predsjedniku Narodne skupštine RS-a Igoru Radojičiću.

Poslanici SDS-a, PDP-a i NDP-a su time pokazali da neće učestvovati u raspravi ni tokom današnjeg nastavka skupštinskog zasjedanja.

Inače, sjednica Narodne skupštine RS-a nastavljena je danas u Banjoj Luci razmatranjem Prijedloga odluke o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci (EIB ) po Projektu izgradnja auto puta Banja Luka - Doboj.

Na dnevnom redu je i Prijedlog Ekonomske politike RS-a za 2014. godinu - po hitnom postupku.

Glasnovima vladajuće većine sinoć je usvojen Budžet RS-a za 2014. godinu godinu u iznosu od dvije milijarde i 25 miliona KM.

Raspravi i glasanju o entitetskom budžetu u sinoćem dijelu zasjedanja nisu prisustvovali poslanici opozicije, nezadovoljni jer se o najvažnijem dokumnetu razmatra, kako su naveli, u večernjim satima i bez direktnog televizijskog prijenosa.

Za Radojičića je ponašanje poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a bilo bez osnova, jer se i ranije, dok je on bio opozicionar, radilo i u tri sata po ponoći te da nije uspio, kako kaže, cilj opozicije da blokira usvajanje Budžeta RS-a.

Protiv usvojenog budžeta su sindikalci, jer u budžetu RS-a nije predviđeno vraćanje pet posto ranije umanjene plaće policiji, prosvjeti, pravosuđu i radnicima u pravosuđu, dok je zadovoljstvo usvajanjem Budžeta izrazila entitetska premijerka Željka Cvijanović uz najavu da će se mjenjati zakonska rješenja kako bi bio stvoren bolji poslovni i privredni ambijent u RS.

Sinoć je bez opozije, ali i bez rasprave razmotren i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta Republike Srpske za 2014. godinu - po hitnom postupku, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa u ovoj godini, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o porezu na dohodak - po hitnom postupku te Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2014.