BiH
0

NSRS: Okončana burna rasprava o strategiji borbe protiv korupcije

FENA
Foto: Arhiv/SRNA
Foto: Arhiv/SRNA
Cjelodnevna burna rasprava o Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u Republici Srpskoj za period od 2013. do 2017. godine okončana je večeras u Narodnoj skupštini RS.

Međusobne optužbe vladajuće stranke i opozicije uz brojne replike i na momente potpuno skretanje s teme obilježile su raspravu o ovom dokumentu.

Čuli su se suprostavljeni stavovi ko je kriv za propast zvorničkog "Birča", te, između ostalog, zamjenu zemljišta Poljoprivredne škole u Banjoj Luci za manje vrijedno u Laktašima, ali i izražene sumnje da građani imaju povjerenja u sistem i da li će kao "zviždači“ imati hrabrosti da prijavljuju nepravilnosti ili sumnju na korupciju unutar samih institucija.

Dok su iz vladajuće većine hvalili Nacrt strategije borbe protiv korupcije, opozicija je isticala da taj dokument predstavlja samo deklarativan stav, a da će ponovo u praksi izostati borba protiv korupcije.

Da se ni usvojeni zakoni u RS ne provode, pa ni onaj o slobodi pristupa informacijama, ukazivali su iz SDS-a, navodeći da već šest mjeseci ne mogu dobiti ni podatke koliko je koštao Mercedes kojim se vozi predsjednik RS-a, iako je kupljen novcem poreskih obveznika.

Vlada RS-a je predvidjela da se, nakon usvajanja strategije u Narodnoj skupštini RS-a, pristupi izradi jedinstvenog akcionog plana za provođenje strategije i smjernica za donošenje planova integriteta, kao i identifikaciji širokog kruga subjekata koji će biti u obavezi da usvoje planove integriteta.

Novom strategijom prvi put se uvodi obaveza izrade planova integriteta u javnom sektoru kao mehanizam koji predstavlja jednu od najmodernijih preventivnih metoda za uspostavljanje legalnog i etičnog kvaliteta rada kako vladinih tako i drugih institucija.

Parlament rad nastavlja i sutra.